Les darreres declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qüestionant la reacció d’Israel després de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre, ha obert una crisi diplomàtica inèdita entre Espanya i Israel. Enmig de la polèmica, la comunitat jueva catalana i espanyola intenta compensar el discurs del govern espanyol amb missatges que adverteixen sobre l’augment de “l’antisemitisme” tant a Catalunya com a Espanya. En un comunicat aquest divendres, la Comunitat Jueva de Barcelona (Cib.cat) i la Federació de Comunitats Jueves d’Espanya (FCJE) han demanat “responsabilitat i que es recuperi la diplomàcia com a via d’entesa entre països amics i aliats”.

En els darrers dies, han estat diverses les ocasions en les quals Pedro Sánchez no s’ha amagat de criticar la intervenció d’Israel a la Franja de Gaza, un fet que ha generat una reacció per part del govern d’Israel, que dijous va decidir cridar a consultes a la seva ambaixadora a Espanya, decisió que suposa una retirada ‘de facto’. Davant d’això, la comunitat jueva assegura lamentar “l’actual crisi diplomàtica entre l’Estat espanyol i l’Estat d’Israel, que suposa el moment més delicat de les seves relacions”, han assenyalat en el comunicat.

Així mateix, el text assegura que les quatre dècades de relacions bilaterals entre Espanya i Israel han suposat “beneficis importants per als dos països i els seus ciutadans, així com l’enfortiment de la vida jueva a Catalunya i Espanya”. Les crítiques de Sánchez no són ben rebudes i, en aquest sentit, afirmen: “No es pot qüestionar un país com Israel, que lluita per la seva supervivència i que combat el terrorisme més salvatge, i ho fa en compliment de les lleis internacionals”.

Què ha dit Sánchez?

Pedro Sánchez ha refermat aquest divendres davant d'Israel el seu punt de vista sobre el conflicte entre l'estat de Benjamin Netanyahu i Hamàs. Ho ha fet reiterant que Israel és un "soci i amic" d'Espanya, però assegurant que és "insuportable" la mort de civils a Gaza. El president del govern espanyol s’ha reunit aquest divendres a Dubai amb el ministre de Defensa israelià, Benny Gantz, amb motiu de la COP28. En la trobada, ha asseverat que Hamàs ha comès un acte terrorista, però que Israel ha de complir el dret internacional quan es defensa.

Així ho ha assenyalat el mateix Pedro Sánchez al seu compte de Twitter, la xarxa social que actualment s’anomena ‘X’. “He condemnat els atacs terroristes de Hamàs del passat 7 d’octubre”, ha asseverat el president del govern espanyol, que ha tornat a demanar un “alliberament immediat de tots els ostatges” que estan segrestats ara mateix per l’organització islamista. El líder socialista apunta, però, en el seu missatge, que tot i reafirmar-li a Gantz el “dret a defensar-se d’aquest atac terrorista”, l’estat espanyol “considera insuportable la mort de civils a Gaza, i Israel ha de complir amb el Dret Internacional Humanitari”.