Israel ha cridat a consultes la seva ambaixadora a Espanya, Rodica Radian-Gordon, després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi posat en dubte que Israel estigui actuant conforme al Dret Internacional Humanitari a Gaza. Així ho ha anunciat el ministre d'Exteriors israelià, Eli Cohen, que a través d'un missatge a X ha titllat d'"indignants" les paraules del president i ha explicat que crida a consultes a Jerusalem l'ambaixadora a Espanya, fet que implica retirar la representació diplomàtica. Aquesta decisió arriba després que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, també hagi ordenat convocar l'ambaixadora espanyola a Israel, Ana Salomón Pérez, a una reunió de "reprimenda". 

Cohen ha insistit que les afirmacions de Sánchez, que ha pronunciat aquest dijous en una entrevista a TVE, són "infundades". "Israel actua i ho continuarà fent, d'acord amb la llei internacional, i continuarà la guerra fins que tots els ostatges siguin alliberats i Hamàs sigui eliminat de Gaza", ha advertit el ministre d'Exteriors. En aquest sentit, ha apuntat a Hamàs com l'únic "responsable" de la situació actual en la Franja de Gaza.

Precisament aquest matí el ministre espanyol d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, s'ha reunit amb Cohen a Skopje, a Macedònia del Nord, en el context de la reunió de ministres Exteriors de l'Organització per a la Cooperació i la Seguretat a Europa (OSCE), de la qual Israel és soci mediterrani per a la cooperació. Albares li ha traslladat el desig del Govern de "mantenir bones relacions" i ho ha convidat a visitar Madrid. "Vaig tornar a expressar la nostra solidaritat amb les víctimes i que Israel té dret a defensar-se d'un atac terrorista, però dins del Dret Internacional Humanitari i de la protecció als civils", ha assenyalat.

Tanmateix, les paraules de Sánchez han frustrat els esforços d'Albares per evitar la crisi diplomàtica, que es va iniciar la setmana passada, després de la visita de Sánchez a l'Estat jueu i a la zona de conflicte amb el primer ministre belga, Alexander de Croo. En una roda de premsa a Rafah, punt fronterer entre Egipte i Gaza, van criticar l'alt nombre de víctimes civils a Gaza. Els seus comentaris van ser elogiats per Hamàs, que va agrair "la postura clara i audaç" de Sánchez i De Croo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!