El cop o "bufetada" que el Tribunal Constitucional va clavar als plans del Ministeri d'Educació amb els 6000 euros d'escolarització en castellà per la llei Wert hauria de comportar "responsabilitats", segons exigia el diputat Joan Mena, d'En Comú Podem, al ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, durant la sessió de control del Congrés. Mena ha carregat contra el ministre en defensa de la immersió lingüística, considerant que tant les associacions de pares com els sindicats, el mateix Congrés –que va instar a derogar la LOMCE– i el "seu tribunal" prenien la raó a l'executiu central.

"Escolti'ns a nosaltres que som catalans, i no al seu partit, que no ha trepitjat un col·legi públic mai a la vida. Els fills dels treballadors hem fet servir aquest model", ha reivindicat Mena. "És trist que no tinguin cap projecte, frega el ridícul i és fruit d'una problemàtica inexistent a Catalunya. Ningú més que els seus amics de Ciudadanos donen suport a aquesta mesura", ha denunciat. "Pensen o no pensen imposar una casella per a la segregació lingüística? Tiren la pedra i amaguen la mà. No vull una casella que em faci triar entre el Quixot o Tirant lo Blanc", ha lamentat

De Vigo, però, no ha sabut respondre amb concreció sobre si la casella s'aplicaria en la preinscripció del curs vinent, o com afectava als plans de la Moncloa que el TC els hagués pres la raó. Allò que sí que ha assegurat, de nou, és que es "respectarien i acatarien" totes les sentències, fins i tot les que fixen un mínim del 25% d'escolarització en castellà, una "propoció raonable". "Això és respectar els drets de tothom i tractar tothom per igual", ha insistit. Això sí, el ministre ha advertit que amb el 155 no es pot canviar la llei del Parlament, que estableix el català com a vehicular.