Joaquim Forn, conseller d'Interior durant el referèndum de l'1-O i condemnat a 10 anys de presó per un delicte de sedició i un altre de malversació, podria sortir a partir de la setmana que ve de la presó.

Fa setmanes que ha lliurat tota la documentació que acredita que té feina i que permetria aplicar l'article 100.2, igual que s'ha fet amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per tant, Forn podria sortir entre setmana a treballar i només tornar a la presó de Lledoners per dormir.

La junta de tractament es reuneix cada dimarts, i també ho pot fer els dijous, que és el que ha passat aquesta setmana per decidir el 100.2 per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Així doncs, Forn està molt pendent de dimarts i dijous de la setmana que ve perquè li apliquin també aquesta mesura que li permetria sortir a treballar entre setmana i només estar a la presó a les nits.

La decisió de la junta de tractament sobre Forn i la seva sortida coincidirà amb el judici al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que s'està fent aquests dies a l'Audiència Nacional.

El segon grau que es va aplicar als presos polítics l'11 va ser com un gerro d'aigua freda per als presos, que esperaven un tercer grau. Però, a la vegada, va obrir l'alternativa de l'article que permet sortides de dia de la presó.

El 100.2 té una aplicació immediata, tot i que qui decideix el permís és la jutgessa de vigilància penitenciària i la Fiscalia ho pot recórrer, això no paralitza la decisió de la junta de tractament. Només l'Audiència de Barcelona pot decidir aturar el permís.

L'aplicació d'aquest règim penitenciari permet combinar-lo amb el segon grau, que és el que tenen actualment els presos, i es basa concretament que l'intern pot sortir unes hores entre setmana per treballar o per fer activitats formatives o de voluntariat. En cap cas tindrà una lliure circulació per fer altres activitats que no siguin les autoritzades per la junta de tractament. 

Cada any hi ha 405 interns amb aquest règim a Catalunya.