Les candidatures d'ERC, la CUP i Comuns Sumar a les eleccions del 12-M s'han compromès aquest dijous a "no col·laborar de cap manera" amb els partits d'extrema dreta Vox i l'Aliança Catalana de l'alcaldessa de Ripoll (Ripollès), Sílvia Orriols. El manifest impulsat per la plataforma Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) alerta que "els ultres representen un atac frontal contra la democràcia" arreu del món.

🟡  Eleccions a Catalunya 2024: Dates, calendari, vot per correu i candidats

🟡 Llistes electorals a les eleccions de Catalunya 2024: partits i candidats

Ja centrats a Catalunya, el manifest assenyala que Vox "no és un partit més, sinó una amenaça per als drets humans i la democràcia", mentre que defineix a la candidatura independentista liderada per Sílvia Orriols, amb opcions d'entrar en el Parlament, com "un miniVox català".

Cinc punts contra l'extrema dreta

ERC, la CUP i Comuns Sumar es comprometen a donar compliment a cinc punts, el primer d'ells "no usar discursos d'odi ni quedar-se en silenci si uns altres ho fan", ja que això normalitza i enforteix els discursos d'extrema dreta.  “L’experiència internacional demostra clarament que quan els partits establerts no combaten les idees racistes, masclistes, etc; a la llarga no resten suport a l’extrema dreta sinó que la normalitzen i l’enforteixen”, asseguren al document.

El segon punt indica que "no té sentit" debatre amb aquestes formacions, ja que els seus arguments es basen en "mentides i odi"; en tercer lloc, les tres formacions asseguren que evitaran "col·laborar" de cap manera amb aquestes candidatures; i en quart, que intentaran difondre els arguments de la plataforma Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) durant la campanya electoral del 12-M. Finalment, partint de la base que Vox i Aliança Catalana "atempten contra els valors democràtics", els signants demanen als catalans optar per "opcions democràtiques" en els comicis del 12-M. 

Boicot de Vox a un acte electoral la UPF

La signatura del manifest ha coincidit aquest dijous amb el boicot de Vox a un debat electoral organitzat per l'associació Debat_org a la UPF amb motiu de les eleccions del 12-M, debat que finalment no s'ha pogut celebrar. Aquesta organització, d'àmbit privat, va decidir no convidar cap representant de la formació d'ultradreta a l'acte electoral on hi havien de participar representants de partits polítics amb representació al Parlament. Vox va presentar denúncia davant la Junta Electoral de Barcelona, que va determinar que els ultres havien de participar. Debat_org va presentar recurs a la decisió de la Junta Electoral i aquest dijous ha celebrat l'acte amb els convidats inicials, sense la formació ultra. A crits de "Sense Garriga no hi ha debat", seguidors de Vox han entrat a l'auditori on es feia l'acte i han interromput les intervencions dels convidats, fins que l'organització ha decidit suspendre l'acte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!