En política, cada moviment per petit que sigui pot ser determinant. El recompte final del vot a l'estranger, que sempre triga uns dies més, ha fet perdre un diputat al PNB que se n'ha anat al Partit Popular. Aquest canvi d'última hora pot suposar una pedra en el camí de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que necessiten trobar aliats per tirar endavant el seu govern de coalició amb una investidura on sumin més sí que no. En cas d'empat, fracassaran en l'intent. I el traspàs de l'escó dels nacionalistes bascos cap a les files populars posa en risc els càlculs perquè surti l'equació

Per començar cal partir de la base que és del tot descartable una investidura en primera volta, perquè tal com ha quedat repartit el Congrés és impensable que hi hagi una majoria absoluta -176 diputats- que vulguin investir Sánchez. Per tant, s'anirà a un segon intent, en el qual n'hi haurà prou amb majoria simple. El repte, però, no és senzill. 

PSOE i Podemos sumen 155 diputats, als quals s'afegiran segur els 2 de Más País, d'Íñigo Errejón, Joan Baldoví de Compromís (1), Miguel Ángel Revilla del PRC (1) i Pedro Quevedo, de Nueva Canaria (1). Al bloc del , és molt probable que s'hi acabin sumant també el BNG (1), Teruel Existe (1) i el PNB (6). Tots junts sumen 168 escons. 

Al costat oposat, entre els qui ja han confirmat sense fissures que intentaran bloquejar l'aliança de Sánchez i Iglesias per a un govern progressista, hi ha el PP (89), VOX (52), Ciutadans (10), Navarra Suma (2), la CUP (2) i Junts per Catalunya (8). En total, 163 no. Si els 5 escons de Bildu es decanten per votar en contra de Sánchez, com ha apuntat fa unes hores Arnaldo Otegi, el bàndol del no empataria amb el si a 168 vots.

Quedarien per computar 14 escons. Una és Ana Oramas, de Coalició Canària, a qui difícilment podran arrossegar cap a un vot a favor, tenint en compte que sempre ha deixat clar que mai avalaria un govern amb Podemos. Comptant, doncs, que s'abstingui, seguiria mantenint-se l'empat. Això vol dir que deixaria de ser suficient només una abstenció dels 13 membres d'ERC, a qui s'haurien d'esforçar a seduir per convence'ls de pitjar el botó verd. L'alternativa és una tercera repetició electoral.