La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha paralitzat els pagaments per abonar el dret de cobrament (6,7 milions mensuals) del magatzem de gas Castor, després de la sentència del TC que va anul·lar diverses disposicions del decret llei que va fixar la indemnització per als seus promotors.

Competència, en la liquidació del sector elèctric corresponent a novembre de 2017 que s'ha fet pública avui, indica que, a més de paralitzar els pagaments, els titulars d'aquests drets de cobrament deixen de ser subjectes del sistema de liquidacions.

A més, en aplicació de la sentència, la CNMC també ha eliminat del procediment de liquidació de l'exercici en curs els costos d'operació i manteniment del magatzem de gas Castor reconeguts amb càrrec al sistema gasista.

La CNMC redistribueix tots els mesos els diners que recapten els distribuïdors i transportistes de gas i electricitat entre els diferents agents que tenen drets de cobrament en el sistema elèctric i en el gasista, com transportistes, distribuïdors i altres, a través de la liquidació de les activitats regulades.

El Govern va suspendre el setembre de 2013 l'activitat d'injecció de gas en l'emmagatzemament subterrani Castor, situat davant la costa Vinaròs (Castelló), després de registrar-se centenars de sismes en la zona, i l'octubre de 2014 va acceptar mitjançant un decret llei la renúncia d'Escal UGS -que estava participada per la companyia ACS en un 66,67 %- a la concessió de la instal·lació.

Com a conseqüència d'això, l'Executiu mitjançant un real decret-llei va establir una indemnització d'1.350,7 milions per a la companyia, quantitat que es carregaria al rebut del gas durant 30 anys. Les entitats Santander, Caixabank i Bankia van adquirir el dret de cobrament de la indemnització i són els que ara la percebien a través de les liquidacions de la CNMC.

El mes de desembre passat el TC va anul·lar diverses disposicions del decret llei de mesures del sistema gasista que el Govern va aprovar el 2014 pel qual es va fixar la indemnització per als promotors del magatzem. Segons l'opinió del tribunal, no es presentava una "situació d'extraordinària i urgent necessitat" que justifiqués aprovar un decret llei per "atribuir noves obligacions de pagament al sistema gasista".

El Ministeri d'Energia, segons va explicar recentment el seu titular, Álvaro Nadal, està estudiant com aplicar la sentència, que el seu departament considera que només qüestiona el procediment que es va utilitzar per aprovar la indemnització, però no conclou|acaba que el seu pagament sigui indegut.