La vigila de l'1-O, Catalunya ha commemorat el primer aniversari del referèndum amb centenars d'actes arreu del país. Entitats, partits i agrupacions han organitzat una gran diversitat d'activitats que reivindiquen la fita històrica que va aconseguir Catalunya i condemnen la brutalitat policial.

Barcelona hi ha hagut desenes d'actes als barris de la ciutat. En la majoria, els ciutadans han retornat als centres electorals on van votar, especialment on hi va haver càrregues policials. Un any després, els col·legis s'han omplert d'activitats lúdiques, festives i participatives, com ara projeccions, cercaviles i parlaments.

A més, a la capital catalana també s'ha celebrat una marxa. El recorregut simbòlic ha començat a l’Institut Ramon Llull, un dels que van patir la repressió policial, i s'ha acabat a l’Institut Jaume Balmes, un altre que també va viure una dura intervenció de les forces policials de l’Estat. La manifestació s’ha anat aturant en diversos centres escolars, com l’escola Fort Pienc, Mireia, els Jesuïtes de Casp i la Concepció, on s’ham fixat plaques commemoratives que diuen Aquí vam votar, aquí vam guanyar 1-O 2017’.

Tarragona també ha commemorat el primer aniversari del referèndum amb música i activitats festives a diferents escoles de la ciutat. Els col·legis s'han omplert d'urnes, llaços grocs, murals i cartells simbòlics per indicar que s'hi va poder votar. Tot el dia hi ha regnat un ambient de serenor; molt diferent, doncs, del que alguns d'aquests col·legis van viure ara fa un any, especialment a l'entorn de la plaça Imperial Tarraco, com l'IES Tarragona, un dels punts de més tensió —i més ferits— per les càrregues policials. 

A Girona, els carrers de la ciutat s'han omplert aquest diumenge a la tarda de milers de manifestants. Una gran marxa amb un ambient reivindicatiu i festiu ha reclamat que marxin del país els cossos policials que van actuar violentament l'1 d'Octubre de l'any. El crit d' "1-O, ni oblit ni perdó" ha ressonat amb força durant la marxa, que ha acabat a la comissaria de la policia espanyola.

Les Terres de l'Ebre també han recordat el Primer d'Octubre amb desenes d'actes. Un dels més destacats ha estat la gran marxa que ha sortit a la tarda de Jesús i Tortosa. Sota el lema Vam guanyar, república ja!, els manifestants han exigit als polítics una resposta conjunta i que facin efectiva la República. La marxa ha acabat al carrer de la Constitució per canviar-li el nom i posar-li "carrer 1 d’Octubre".

A la Catalunya Central s'hi han celebrat centenars d'actes commemoratius multitudinaris. Manresa, Vic, Cardona, Gurb, Igualada i Moià són algunes de les poblacions que s'han tenyit de groc per recordar el primer aniversari del referèndum d'autodeterminació. 

Hi haurà ampliació.