El president del Comitè Europeu de les Regions, Karl-Heinz Lambertz, ha expressat aquest dilluns que la situació a Catalunya "no pot ser només resolta referint-se a textos jurídics". "En una Europa civilitzada aquest tipus de debat no hauria de ser resolt mai amb la força militar o policial", ha afegit en relació a la violència policial durant l'1-O. Per a Lambertz, el que cal, "més que cap altra cosa", és "diàleg", "asseure's a la taula de negociació i mirar de trobar un compromís".

Aquesta ha estat la resposta del president del Comitè de les Regions davant la pregunta d'un periodista d'EU Observer, que ha demanat a Lambertz en roda de premsa si considera que els catalans tenen el dret a decidir i si creu "que s'ha escoltat més les autoritats de l'Estat que la veu del govern de Catalunya".

Tot i que no s'ha pronunciat explícitament i ha emplaçat els periodistes a seguir el debat que el Comitè celebrarà aquest dimarts sobre Catalunya per obtenir més respostes, sí que ha afirmat que "aquest tipus d'afer sempre té arrels històriques" i ha avisat que "cal conèixer bé la història per entendre el que està passant". Segons ha explicat, el Comitè de les Regions celebrarà aquest dimarts una sessió per abordar la situació política a Catalunya, "un assumpte molt important".

El Comitè és l'assemblea de la UE dels representants regionals i locals i està integrat per 350 membres entre presidents regionals, alcaldes o representants de ciutats i regions dels estats membres de la UE.