El Comitè de Drets Humans de l'ONU, que supervisa el compliment de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics per part dels Estats, ha rebut una demanda contra Espanya presentada a títol personal pel president Carles Puigdemont, segons ha confirmat avui l'organisme.

"Podem confirmar que la Secretaria del Comitè de Drets Humans ha rebut una comunicació en representació del senyor Puigdemont contra Espanya", ha dit una de les portaveus de l'Oficina de Drets Humans de les Nacions Unides, Julia Gronnevet.

Gronnevet ha explicat que aquest òrgan, constituït per experts independents i que es reuneix a Ginebra, verificarà si l'expedient "compleix amb els requisits mínims per ser registrat", i en aquest cas, això serà transmès a Espanya. No obstant això, aquesta "no serà una decisió sobre la seva admissibilitat", ha aclarit la portaveu i ha afegit que no podia proporcionar més informació, ja que és un procediment confidencial.

A més a més de verificar periòdicament que els Estats compleixen amb aquesta Convenció, el Comitè de Drets Humans és competent per examinar queixes individuals contra els Estats, sempre que l'Estat denunciat hagi ratificat el primer protocol addicional a la Convenció, cosa que Espanya va fer el 1985. Les queixes han d'estar directament relacionades amb la violació per part de l'Estat dels drets i llibertats protegits per la Convenció. Si al final de tot el procediment un Estat és trobat culpable, el Comitè li demana que posi remei a la violació.

A Brussel·les, l'advocat de Puigdemont, el britànic Ben Emerson, ha anunciat avui la presentació d'aquesta denúncia davant el Comitè de l'ONU per denunciar la presumpta "violació" dels seus drets per part de l'Estat espanyol, i ha dit que esperava que l'organisme "admeti" el cas en un període màxim d'un mes.

També ha estimat que el del seu client és un cas "urgent" i que cada mes emprendrà una nova acció "en el marc d'una estratègia legal internacional" per revertir les suposades violacions dels drets civils i polítics de Puigdemont, pròfug de la justícia espanyola a Bèlgica.