Les fortes divisions internes en el si del partit socialista han impedit que el comitè federal del PSOE comencés amb normalitat. La reunió, que havia de començar a les nou del matí, s'ha vist paralitzada durant més de quatre hores pel fet de no haver-hi acord sobre qui havia de dirigir la reunió des de la mesa, i també sobre quin havia de ser l'ordre del dia. Al cap de quatre hores, però, i després de no haver-hi pacte, cap a la una s'ha anunciat un recés indefinit. La divisió és pronunciada i el comitè es podria reprendre aquesta tarda o demà.

L'únic punt d'acord a què s'ha arribat en aquest interval de temps és al dels membres que formen la Mesa. Aquests podien haver variat, però finalment s'han ratificat els tres que ja hi havia: Verónica Pérez, pròxima al sector crític de la presidenta andalusa, Susana Díaz; Rodolfo Ares, del sector oficialista de Pedro Sánchez, i Núria Marín. Aquesta darrera s'apuntava com més afí a Díaz, però algunes fonts asseguren que és propera a Sánchez. 

Però la reunió no pot continuar perquè la divisió no permet que l'òrgan suprem del comitè estableixi l'ordre del dia. Els afins a Sánchez volen que es discuteixi la possibilitat de fer unes primàries el 23 d'octubre i avançar el congrés extraordinari al 12-13 de novembre, mentre que els crítics demanen discutir la constitució d'una junta gestora. Les diferències entre Verónica Pérez i Rodolfo Llauris, vocal de la Taula i sanchista, sembla que serien les causants de la manca d'acord. Algunes fonts apunten que han passat gairebé tot el matí enfrontats pels estatuts i discutint durant hores el reglament.

L'altre punt conflictiu i causant del retard té a veure amb les discrepàncies dels dos sectors sobre el cens, ja que els crítics no reconeixen l'Executiva en funcions de Pedro Sánchez, per tant no volen que votin en la reunió d'avui, tret d'aquells com Sánchez que són membres nats.

Després d'hores, en el recompte final hi ha 253 membres censats que podrien votar, en cas de tirar endavant el comitè federal, però no s'ha confirmat la dada sobre si els 17 que es mantenen afins a Sánchez podran fer-ho. Els crítics creuen que no són legítims, per bé que Sánchez és l'únic que sí exercirà el seu dret a vot, com la resta d'exsecretaris generals també ho poden fer: Joaquin Almúnia, Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba. Això, malgrat la comissió de garanties –unilateralment per la banda dels crítics– va demanar aquest divendres que cessés.

No és una qüestió menor el dret a vot: si tirés endavant la proposta del sector oficialista, o la dels crítics, 17 o 18 vots podrien fer una diferència i decantar la balança cap a un o altre costat. De perdre les votacions, Sánchez podria quedar aleshores deslegitimat, com també Díaz.

El recés indefinit que està tenint lloc en aquests moments no és l'únic que s'ha produït. A mig matí l'organització ha decidit suspendre 45 minuts la reunió. Els rumors sobre si la mesa es constituia o no han estat constants, així com el dubte si el comitè federal començava o no. La darrera incògnita que resta en el aire és si el secretari general estaria perdent suports conforme passen les hores, si membres del partit prenen consciència de la imatge de desgat que està generant aquest enfrontament.

Tensió davant de la seu

La reunió ha sigut tensa des de primera hora. Fora de les portes de la seu de Ferraz s'hi han aplegat desenes de persones indignades amb la situació actual del partit socialista. S'hi han pogut sentir crits de "colpistes" quan entraven alguns dels membres que van dimitir de l'executiva, i també de contraris a l'abstenció del PSOE per facilitar un govern de Rajoy, que cridaven "això no és la seu del PP". 

Sánchez i Díaz ha arribat al comitè entrant pel garatge –per separat– evitant l'escridassada. Aquells qui anaven a peu han tingut més dificultats per arribar a la seu, pel núvol colossal de periodistes que hi ha a l'entrada. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha estat dels primers en desfilar, per bé que abans s'hauria pres un cafè amb l'andalusa, enxampats per unes càmeres. 

Una de les persones que havia intentat buscar una solució intermitja entre crítics i oficialistes durant els darrers dies va ser l'expresident del Congrés en la XI legislatura –la fallida– Patxi López, qui ha estat rebut a crits de "gran Patxi". La diputada del PSC, Meritxell Batet, ha estat rebuda a crits de "no és no", per bé que ella és una de les afins a l'actual secretari general, Pedro Sánchez.