El comitè de Peticions del Parlament Europeu ha votat a favor de l'informe que posa en dubte el model d'immersió lingüística a Catalunya, un document que és el resultat de la missió que van fer diversos eurodiputats —la majoria conservadors i d'ultradreta— a Catalunya el desembre passat. En el text aprovat aquest dimarts, els membres del comitè expressen la seva "preocupació" per les "serioses disfuncions" que genera el model d'escola català per als alumnes que tenen el castellà com a llengua materna i demanen un tracte "equivalent" del català i el castellà. L'informe ha tirat endavant amb els vots dels conservadors i la ultradreta tot i el boicot de les formacions progressistes, que han qualificat de "partidista" el text final. El text, en aquest sentit, no és vinculant, ja que la Unió Europea no té competències per legislar sobre l'organització dels sistemes educatius dels estats membres.

L'informe ha estat aprovat per 19 vots a favor i 6 en contra. Els representants del Partit Popular Europeu, de Renew –on s'integra Ciutadans– i del grup dels conservadors i Reformistes (ECR) –del qual forma part Vox– han donat suport a l'aprovació del document; mentre que els socialistes, els Verds -que acullen ERC- i The Left -on està Podem- s'han oposat.

Després d'introduir les esmenes de compromís, i en línia amb l'esborrany que ja es va donar a conèixer el febrer passat, els eurodiputats reiteren la seva "inquietud" per les "controvèrsies" que genera el model d'immersió a Catalunya. En el document, parlen obertament de "casos d'exclusió social, intimidació i 'bullying' a nens i pares" i demanen sancionar els "perpetradors" d'aquestes accions. En paral·lel, condemnen que Catalunya "posi dificultats" a les famílies que es traslladen al país perquè els seus fills puguin estudiar en castellà i defensen que es faciliti l'escolarització en castellà d'aquells estudiants que ho sol·licitin.

Al mateix temps, demanen a les autoritats nacionals que garanteixin un tractament "equitatiu" entre les dues llengües i recomanen l'elaboració d'una anàlisi independent per continuar avaluant el model d'immersió lingüística al país.

Una missió amb majoria conservadora i d'ultradreta

Les esmenes de compromís votades aquest dimarts —i que no incorporen canvis significatius respecte a l'esborrany votat el febrer passat— han estat introduïdes per la líder de la missió que va visitar Catalunya, Yana Toom, una eurodiputada estoniana de la minoria russa i que ha expressat en anteriors ocasions que la seva comunitat lingüística —el rus— pateix discriminació. La resta de membres presents a la missió també van ser de majoria conservadora i d'ultradreta, entre els quals destaquen l'ultranacionalista polonès Kosma Zlotowski, l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé i diversos membres del Partit Popular i Ciutadans.

Comín denuncia "assetjament a la immersió lingüística"

Per la banda progressista, eurodiputats com Diana Riba van estar presents a la missió, tot i que des d'un primer moment ja van expressar la seva intenció de boicotejar la petició. De fet, Riba no ha inclòs cap esmena a l'esborrany i recentment va retreure a la presidenta de la comissió, Dolors Montserrat, que acceptés casos relacionats amb l'escola catalana mentre denegava peticions similars en altres països. Per la banda de Junts, l'eurodiputat Toni Comín també va criticar "l'assetjament" a la immersió lingüística per part dels partits de la dreta i la ultradreta i va assenyalar que l'informe sobre la missió de l'Eurocambra "no té cap recorregut".

Aquest dimarts, l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha criticat novament l'ús "partidista" per part de la dreta i l'extrema dreta del comitè de Peticions del Parlament Europeu. En una atenció als mitjans posterior a la sessió de la comissió, la dirigent republicana ha qualificat de "pantomima" el document -elaborat per eurodiputats conservadors i ultranacionalistes- i ha recordat que la Unió Europea "no té competències en matèria educativa i lingüística". Per altra banda, Riba ha demanat al govern espanyol que "compleixi els compromisos" per avançar cap a l'oficialitat del català a la UE. Pel que fa a Junts, l'eurodiputat Toni Comín ha qualificat l'informe de "despropòsit". "La comissió no és competent en cap sentit per tractar el tema [...], i això ho va reconèixer la mateixa presidenta Dolors Montserrat", ha assenyalat en un atenció als mitjans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!