Primera reunió bilateral entre el Govern de la Generalitat i la Comissió Europea després de set anys i primera visita al Palau, després d'onze. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut aquest matí al Palau de la Plaça Sant Jaume el vicepresident de la Comissió Europea Margaritis Schinas, en una visita que marca la voluntat de reprendre les relacions bilaterals que durant el procés independentista havien quedat interrompudes. Precisament Schinas, que manté lligams molt estrets amb el PP i que el 2017 era portaveu de la Comissió, va ser l'encarregat d'advertir repetidament Catalunya sobre les conseqüències del referèndum. Fonts del Govern han valorat de manera molt positiva la reunió; ha destacat com a "molt significatiu" que la visita hagi estat al Palau i han assegurat que des de la Comissió s'ha garantit la voluntat d'intensificar les relacions amb el Govern.

 

El darrer cop que un president de la Generalitat es va reunir amb un responsable de la Comissió va ser el juliol del 2015, quan Artur Mas es va entrevista amb la comissària de Transports, Vileta Bulc. L'última visita al Palau va ser la de la vicepresidenta Vivanne Reding el 11 de juliol de 2011. Aquest bloqueig de les relacions ha estat denunciat repetidament per la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, que havia advertit que les pressions de l'Estat no podien obligar la Comissió a girar l'esquena a un govern escollit a les urnes.

La consellera es va reunir el passat mes de gener amb la comissària de Cohesió, Elisa Ferreira. Tot i que va ser una trobada en el marc dels treballs de l'Euroregió, Alsina va subratllar que es tractava d'una inflexió en aquesta dinàmica. Aquest mes de maig, la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, va ser a Barcelona per participar a la reunió anual del Cercle d'Economia. Aleshores, el president va mantenir un breu conversa amb la responsable europea, junt amb el president espanyol, Pedro Sánchez, mentre esperaven a la terrassa de l'Hotel Vela el començament de l'acte.

Visita institucional

La trobada d'aquest matí, que s'ha produït en el marc d'una visita de Schinas a Barcelona, era de caràcter institucional, ha durat poc menys d'una hora i s'ha desenvolupat en castellà, atès que el polític grec està casat amb una dona de Gijón; fonts del Govern, ha explicat que han parlat sobre fons europeus, i que el president ha aprofitat per exposar els quatre projectes catalans relacionats amb d'hidrogen verd, el hub audiovisual, el xip europeu, i sobre la indústria de la salut. Així mateix, han parlat també sobre la situació provocada per la guerra a Ucraïna i de l'esforç fet per Catalunya en l'acollida de refugiats. El mateix Schinas s'ha encarregat d'explicar-ho en una piulada.

Captura de Pantalla 2022 06 30 a les 12.10.28
Captura piulada Margaritis Schinas

En arribar, Schinas ha saludat el president en català -"és un plaer estar aquí al Palau. Gràcies per acollir-me aquí a Catalunya", ha dit mentre feien l'encaixada de mans-. En acabar l'entrevista, que s'ha desenvolupat al Saló dels Diputats, avantsala del despatx del president, el polític grec ha demanat a Aragonès visitar la sala on es reuneix el Govern presidit pel quadre de les Quatre Cròniques d'Antoni Tàpies.