La premsa alemanya no veu l'enfrontament institucional que viu Espanya com una simple tensió entre el PSOE i el PP, sinó com una greu crisi sistèmica. Comença a haver-hi preocupació a la cancelleria alemanya per la crisi de la democràcia espanyola, tot i els intents que ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez, a la UE per presentar el país com si hagués fet els deures pendents. La guerra oberta entre el poder judicial i el govern de Pedro Sánchez està erosionant altre cop la imatge d'Espanya.

El diari Die Zeit afirma obertament que Espanya està immersa "en una profunda crisi". "Els analistes veuen perillar els fonaments institucionals de la democràcia espanyola. I en això tant el govern espanyol com l'oposició hi estan d'acord, per variar. Però quan es planteja la qüestió de qui és el culpable del desastre, desapareixen totes les coincidències", lamenta. "Per primer cop des de la tornada de la democràcia a Espanya després de la dictadura franquista, el Tribunal Constitucional ha prohibit al Congrés seguir un procés legislatiu. En fer-ho, ha interferit en els drets del Parlament escollit per votació popular. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha congratulat que "s'hagi enfortit la democràcia". I el diputat socialista Felipe Sicilia ho va comparar amb l'intent fallit de cop d'estat que van protagonitzar el 1981 la Guàrdia Civil i els militars", ha afegit.

Per la seva banda, el potent grup RND, pròxim als socialdemòcrates alemanys, parla obertament de "crisi sistèmica" a Espanya. "Espanya està vivint una lluita pel poder entre la política i el poder judicial, que està descalçant l'estat de dret. De fet, només es tracta de nomenaments del Tribunal Constitucional, però en realitat Espanya està immersa en una crisi sistèmica". El mitjà està molt sorprès després de saber que els magistrats denominats progressistes i els denominats conservadors del Tribunal Constitucional fan reunions per separat com "si no fossin un tribunal sinó un club de debat polític".

RND reconeix que el procediment que usa el govern de Pedro Sánchez per resoldre els nomenaments bloquejats del Constitucional "no és correcte", però afegeix que això no és motiu com per impedir una votació a les Corts. "El debat està tan carregat perquè el projecte de reforma que ha d'abordar el poder judicial és sobre el mateix poder judicial: sobre com escollir dos nous membres del Tribunal Constitucional. L'esquerra espanyola -el govern i els mitjans de comunicació afins- estan convençuts que la dreta política i judicial ha conspirat per preservar la preponderància conservadora a la judicatura. I la sospita no és del tot forassenyada", afegeix.

Per la seva banda, el diari austríac Der Standard ha indicat que el que està passant és una excepcionalitat democràtica. "Normalment, el Tribunal Constitucional a Espanya -com en altres democràcies- examina les lleis després que han estat aprovades. El fet que el Tribunal Constitucional paralitzi un procediment legislatiu i un debat parlamentari, a petició de l'oposició, mai no havia passat abans a Espanya. En les tertúlies de ràdio i televisió de l'endemà, s'ha sentit repetidament la frase "cop d'estat amb toga"", afegeix. El rotatiu no fa referència al fet que tot això ja ha passat durant anys amb el TC i les institucions catalanes, pel procés independentista, i amb l'acord del PP i del PSOE.

Segons el diari, el que passi a partir d'ara "està totalment obert".