La Comissió Europea ha optat per xiular i mirar cap a una altra banda davant la denúncia sobre les amenaces de violència i d'elements d'extrema dreta infiltrats a l'exèrcit espanyol. Així es desprèn de la resposta a la pregunta per escrit presentada per l'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont sobre la situació de l'exèrcit espanyol i les mesures adoptades per estats membres de la Unió per purgar l'extrema dreta les seves forces armades.

"L'organització i la gestió de l'exèrcit són competència de cada Estat membre", s'ha limitat a respondre la Comissió.

Cartes al Rei

La pregunta de Puigdemont recorda que el 2 de desembre del 2020 es va publicar que un grup d'oficials retirats de l'exèrcit espanyol havien enviat una carta al rei Felip VI, que aquest no va desautoritzar, en què mostraven la preocupació per les relacions entre el Govern de Pedro Sánchez i partits independentistes.

Recorda també que un tinent coronel de l'exèrcit va desvelar que alguns d'aquests oficials van especular en un xat de WhatsApp amb la possibilitat de bombardejar l'ANC o organitzar un cop d'Estat. "Des del final de la dictadura s'han escoltat observacions similars cada pocs anys", adverteix Puigdemont a l'escrit.

Purgar l'extrema dreta

Així mateix recorden que el Govern alemany va dissoldre una unitat de les forces especials pels seus vincles amb l'extrema dreta, la qual cosa "constitueix una mesura exemplar per a la Unió".

En la iniciativa parlamentària, Puigdemont pregunta la Comissió si està al corrent d'aquests fets, com avalua les mesures adoptades per Estats membres per purgar elements d'extrema dreta dels seus exèrcits i si proposarà directrius en aquest sentit sentit als estats membres, tenint en compte la voluntat d'una major integració en matèria de defensa.

La pregunta ha rebut però una resposta d'una línia i mitja, per part de la comissària d'Afers Interiors, Ylva Johansson en nom de la Comissió Europea, per deixar clar que la gestió de l'exèrcit és cosa de cada Estat.