La Comissió de la Dignitat ha adreçat una carta al nou ministre d’Educació, Cultura i Esports, José Guirao, en què l’insta a desbloquejar el retorn a Catalunya de documentació requisada pel franquisme. La missiva fa referència principalment a 23.000 folis de documentació privada i d’entitats catalanes la transferència dels quals es va acordar el 2016 però després va ser recorreguda pel govern del PP als tribunals.

El president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha apel·lat a la sensibilitat del nou executiu estatal en matèria de memòria històrica perquè retiri aquest recurs i “compleixi amb el deure de lliurament”. A més, l’entitat reclama també el retorn —no acordat— de documentació de la Generalitat (10.000 folis) així com de 41 ajuntaments catalans.

Coincidint amb l’arribada del PSOE a la Moncloa, la Comissió de la Dignitat torna a posar sobre la taula la reclamació dels darrers lligalls de documentació requisada pel franquisme que encara estan pendents de ser transferits a Catalunya. 

En una carta adreçada al ministre Guirao i apel·lant “a la voluntat decidida de treballar per la memòria històrica” del seu govern, l’entitat exigeix que l’executiu retiri el recurs amb què els seus predecessors van bloquejar un acord de la Comissió Mixta Estat-Generalitat que permetia completar el retorn dels fons requisats, si més no d’aquella documentació de particulars i entitats privades.