La justícia belga ha deixat en llibertat els consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig després d'haver declarat aquesta tarda davant d'un jutge a Brussel·les, segons fonts de Junts per Catalunya. El jutge ha decidit no imposar-los cap tipus de fiança mentre es decideix sobre l'euroordre. Sí que els ha imposat mesures cautelars consistents en la prohibició de sortir del país, estar localitzables en un domicili i atendre a les peticions que els faci justícia belga. El següent pas serà una vista als jutjats perquè el magistrat decideixi si són extradits o no. 

Aquesta notícia s'ha conegut poc després que l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, al nord d'Alemanya, també hagi deixat en llibertat el president Carles Puigdemont i hagi descartat el delicte de rebel·lió que Espanya al·legava. L'ha deixat en llibertat sota fiança de 75.000 euros mentre estudia si l'extradita perquè sigui jutjat només per malversació.

Els consellers disposen d'una residència al país i la Fiscalia de Brussel·les ja va defensar la setmana passada que no hi ha "risc de fuga" i que s'havien posat a disposició de la justícia quan se'ls havia requerit. 

Quatre jutges, una decisió

A la sortida dels jutjats, Comín ha destacat que és la segona vegada que un jutge decideix deixar-los en llibertat i ha recordat que Alemanya i Escòcia també s'han decantat en el mateix sentit. "Quatre jutges han hagut de prendre una decisió i, en tots quatre casos, és la mateixa: llibertat", ha dit.

El conseller s'ha mostrat "satisfet" i "content" per les decisions d'avui dels jutges, tant a Bèlgica com a Alemanya. Comín també ha exigit, en vista dels posicionaments de la justícia europea, la llibertat dels nou presos polítics tancats en presons espanyoles.

Pel que fa el futur del seu processament, ha explicat que l'encaren amb "tota la tranquil·litat del món", "reforçada" per l'anunci de la justícia alemanya sobre Puigdemont. "Tenim la convicció que serem capaços de convèncer el jutge belga que sobren els motius per no executar la extradició", ha declarat.