La polèmica va començar dijous de la setmana passada quan el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va carregar contra el portaveu d'Unides Podem, Jaume Asens, i de passada contra els exiliats, després que aquest li retragués que relacionés els de Podem amb el CatalanGate. En una dura rèplica, Rufián va recordar el suport que va donar l'exprimer ministre francès i regidor Manuel Valls a Ada Colau perquè repetís d'alcaldessa de Barcelona. "Ja n’hi ha prou, Jaume, de trencar ponts amb ERC”, va indicar. I, abans d'abandonar la tribuna, va afegir: “Deixa d’anar tant a Waterloo, vinga!”. Aquesta és la frase que li ha comportat una allau de crítiques al dirigent d'ERC al Congrés; l'última ve de la mà de l'eurodiputat de Junts Toni Comín.

El de Junts ha deixat passar uns dies des de l'esclat de la polèmica i ja ha fet pública la seva opinió en uns missatges al seu compte de Twitter: "Que un polític independentista li digui a Jaume Asens en públic “no vagis tant a Waterloo” és… inqualificable". Comín deixa clar que fer aquestes declaracions és sinònim de dir que no es vagi a visitar els exiliats. 

tuit comin 3
tuit comin 3

L'eurodiputat engega una sèrie de piulades explicant que Jaume Asens és un dels seus millors amics des de fa molt temps, fins i tot abans que s'impliquessin en la política, i assegura que Rufián era perfectament coneixedor de l'amistat entre Comín i el de Podem. Comín explica als seus seguidors que Asens va ser una de les persones que el va acompanyar el dia que va decidir marxar a l'exili i que va ser qui li va recomanar Gonzalo Boye com a advocat. 

tuit comin 1

Comín està molt enfadat i indignat pel que va dir Rufián i assegura que és "insuportable" que algú des de l'independentisme faci aquestes declaracions. "Us imagineu algú de l’entorn de l’exili dient-li públicament a Jaume Asens 'no vagis tant a Lledoners'? Hagués estat deplorable", afegeix el dirigent independentista que acaba el fil i apunta que Rufián encara no ha rectificat i que ningú del seu partit ha donat explicacions sobre els fets. "Consideren realment que els exiliats no hauríem de poder gaudir del suport i de la solidaritat dels nostres propis amics? Tan ofuscats estan?", conclou Comín.

tuit comin 2

La resposta d'Asens

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, va retreure aquest divendres a Rufián, que "parli amb un cert menyspreu" dels exiliats i no valori la situació d'exmembres del govern com l'expresident Carles Puigdemont de la mateixa manera com ho fa amb els que van anar a la presó. En declaracions a Rac1, Asens va recordar que ell va aconsellar com a advocat aquest exili, que "ha permès internacionalitzar el conflicte", i no va descartar que el Tribunal Suprem revoqui els indults concedits pel govern espanyol i forci el retorn a la presó dels condemnats. "Alguns pensen que la solidaritat antirepressiva acaba només amb els presos i preses. Jo soc dels que crec que tot i les nostres discrepàncies ideològiques són molt més grans amb Junts que amb ERC, això no ens ha d'impedir solidaritzant-nos amb els nostres adversaris, que estan a l'exili, no només a la presó", va dir Asens.