L'eurodiputat de Junts per Catalunya Toni Comín ha reflexionat sobre l'estratègia de l'independentisme en el cas que fracassi la taula de diàleg. Per a l'exconseller de Salut, "si en aquest espai no hi ha cap acord satisfactori en dos anys, si no s'obté un referèndum pactat, tindrem un dilema estratègic i ens hem de preparar per a aquesta situació". En una entrevista a Catalunya Ràdio, Comín ha manifestat que una de les vies podria ser "preparar el país sencer per a una estratègia de desobediència civil massiva", sempre que "si es fa, es faci bé".

En aquesta línia, s'ha referit al plantejament que va desenvolupar el Consell per la República a finals de l'any passat sobre com culminar i materialitzar la independència. Els eixos del "Preparem-nos", tal com es titula aquest document que recull el full de ruta que planteja l'entitat, consisteixen a "disputar el poder" a l'Estat, "controlar el relat", "aconseguir suport internacional" i amb "mobilitzacions massives".

Aval als encausats pel Tribunal de Comptes

Preguntat per si el Govern hauria de cobrir les fiances imposades pel Tribunal de Comptes als 34 ex alts càrrecs de la Generalitat, Toni Comín creu que l'executiu "té el deure cap als represaliats i cap a la mateixa institució de buscar la manera d'aportar aquest aval". L'eurodiputat ha remarcat que han de ser vies que siguin "jurídicament segures i efectives", sent conscients que "no hi ha risc zero". Només caldria, per a ell, "acabar de discutir" com fer-ho si les opcions que hi ha "comporten un risc de malversació altíssim".

Respecte a la tornada dels exiliats a Catalunya, Comín ha volgut subratllar que ell vol tornar al país "sent un ciutadà totalment lliure" i, en aquesta línia, ha expressat que continuaran lluitant per tenir "definitivament garantida la immunitat" com a eurodiputats. De fet, ha volgut recalcar "la contradicció" que suposa que "pugui viatjar per tots els estats de la Unió Europea i que, en canvi, l'Estat no respecti la immunitat".

Trobada Puigdemont-Junqueras: "personal" i no política

Gairebé quatre anys després, els exiliats es retrobaran a Waterloo amb els presos indultats d'Esquerra Republicana. Serà la primera reunió presencial entre el president a l'exili Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras després que aquest últim rebés l'indult i sortís de la presó. Comín ha emmarcat aquesta trobada en la "dimensió personal" i no tant en la "política" perquè "hi ha molt per discutir sobre l'estratègia independentista" i "no es resoldrà tot en una única reunió". L'exconseller de Salut ha expressat que té "moltes ganes" de veure els seus excompanys de Govern.

En relació amb els fets de l'octubre del 2017, Toni Comín ha explicat que "la via unilateral no es va acabar d'aplicar" i ha sostingut que van arribar "tan lluny com la correlació de forces va permetre". Per a l'eurodiputat, "va quedar clar que amb la negociació no n'hi ha suficient", ja que "vam aparcar el xoc institucional i la confrontació i l'Estat ens va enganyar".

 

Imatge principal: Toni Comín a l'acte del Consell per la República a Perpinyà. Europa Press.