L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha avisat aquest dimecres les institucions de la Unió Europea que la "inacció" contra Espanya per "ignorar" les decisions de la justícia europea sobre la seva immunitat "legitima el desafiament" de Polònia. "Després poden ser Hongria i altres països", ha alertat Comín.

"Val la pena posar en perill el projecte europeu per protegir l'estat espanyol i la seva deriva autoritària?", ha preguntat l'eurodiputat de Junts en un debat al ple amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, sobre la cimera de líders europeus que se celebra aquesta setmana a Brussel·les.

Poc després de la intervenció de l'eurodiputat independentista ha sigut el torn de l'eurodiputat de Ciutadans Luis Garicano, que ha volgut replicar a Comín titllant el seu discurs de "desgraciat". "No us adoneu que el que està en joc a Polònia és l'estat de dret? El mateix que vau trencar a Catalunya?", ha respost Garicano a Comín.

Comín encara ha tingut l'oportunitat de respondre a Garicano amb una lliçó d'història: "El nazisme va ser derrotat a Alemanya, el feixisme a Itàlia, el salazarisme a Portugal, l'estalinisme als països de l'est, però el franquisme no va ser derrotat a Espanya. Espanya és l'excepció de la Unió Europea".

L'eurodiputat independentista ha recordat al de Ciutadans que "qui va vulnerar els principis i valors europeus l'any 2017 no va ser el govern català posant urnes i permetent que es votés, va ser l'Estat pegant als votants, empresonant un govern innocent i ara ens persegueix contra el que exigeix el Consell d'Europa". Per tot això, Comín ha preguntat si el Tribunal Superior i el Tribunal Constitucional "s'han de sotmetre a les corts del Tribunal de Luxemburg, perquè no ho estan fent i a vosaltres us sembla bé".

L'avís de Von der Leyen a Polònia

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va afirmar aquest dimarts que el seu executiu "actuarà" davant de la recent sentència del Tribunal Constitucional polonès que qüestiona la primacia del dret comunitari sobre el domèstic i va alertar que la decisió "soscava la protecció de la independència judicial", una cosa que la UE no vol "posar en risc".

"No podem arriscar ni arriscarem els nostres valors comuns. La Comissió actuarà", va assegurar Von der Leyen en un debat a l'Eurocambra al qual també va assistir el president polonès, Mateusz Morawiecki.

ursula von der leyen EFE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen  / EFE

La presidenta de l'executiu comunitari va dir també que la situació de la independència judicial a Polònia "ha empitjorat" i va enumerar els mecanismes dels quals disposa Brussel·les per contestar a aquest desafiament, encara que no va precisar quines accions emprendran ni va proporcionar un calendari per fer-ho.

Entre ells, va esmentar la possible activació del nou mecanisme comunitari per vincular el pressupost amb els valors de l'estat de dret comunitari, que encara no s'ha posat en marxa malgrat que porta gairebé deu mesos en vigor, o el llançament de nous procediments d'infracció per a, en última instància, portar davant de la justícia europea la decisió del Constitucional polonès.

Suport contra el 'Polexit'

Per la seva banda, l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, va confirmar que hi ha un "gran suport" entre els estats membre per actuar contra el 'Polexit' legal. Després de la reunió d'Afers Generals a Luxemburg, Reynders va assegurar que la majoria de representants dels 27 han donat suport a la posició de l'executiu comunitari després que aquest hagi dit que està sobre la taula suspendre les ajudes a Polònia per la sentència del Tribunal Constitucional polonès que declara la supremacia de la Constitució polonesa per sobre del dret de la Unió Europea. Amb tot, l'eurocomissari va admetre que hi ha "un o dos" països que no donen suport a la posició de la Comissió Europea.

 

Foto principal: L'eurodiputat Toni Comín / ACN