La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha afirmat que el seu Executiu "actuarà" davant de la recent sentència del Tribunal Constitucional polonès que qüestiona la primacia del dret comunitari sobre el domèstic i ha alertat que la decisió "soscava la protecció de la independència judicial", una cosa que la UE no vol "posar en risc".

"No podem arriscar ni arriscarem els nostres valors comuns. La Comissió actuarà", ha assegurat aquest dimarts Von der Leyen en un debat a l'Eurocambra al qual també assisteix el president polonès, Mateusz Morawiecki.

La presidenta de l'Executiu comunitari ha dit també que la situació de la independència judicial a Polònia "ha empitjorat" i ha enumerat els mecanismes dels quals disposa Brussel·les per contestar a aquest desafiament, encara que no ha precisat quines accions emprendran ni ha proporcionat un calendari per fer-ho.

Entre ells, ha esmentat la possible activació del nou mecanisme comunitari per vincular el pressupost amb els valors de l'Estat de dret comunitari, que encara no s'ha posat en marxa malgrat portar gairebé deu mesos en vigor, o el llançament de nous procediments d'infracció per a, en última instància, portar davant de la justícia europea la decisió del Constitucional polonès.

Els diners europeus

"El Govern polonès ha d'explicar ara com preveu protegir els diners europeus, atesa aquesta sentència del Tribunal Constitucional", ha assenyalat Von der Leyen, que ha recordat que en els propers set anys s'invertiran milers de milions d'euros dels fons de reconstrucció postpandèmia i el nou pressupost multianual.

"Aquest són els diners dels contribuents europeus. I si la nostra unió està invertint més que mai per avançar en la nostra recuperació col·lectiva, hem de protegir el pressupost de la Unió contra violacions de l'Estat de dret", ha subratllat.

La cap de l'executiu ha remarcat que Brussel·les ja va iniciar un procediment sancionador a través de l'article 7 dels tractats perquè el Tribunal Constitucional "no és independent ni legítim" a causa de les interferències polítiques del govern ultraconservador del partit Llei i Justícia (PiS).

Von der Leyen no només considera que la decisió del TC polonès "soscava la independència judicial", sinó que també veu en perill la protecció efectiva dels drets dels ciutadans. "Els polonesos han de poder gaudir d'un tractament igual i just com la resta de ciutadans de la UE", ha defensat. Com a guardiana dels tractats, Von der Leyen ha reiterat el seu "deure de protegir" els ciutadans: "L'estat de dret és la pega que ens uneix, és essencial per la protecció dels valors, la democràcia, la llibertat i el respecte pels drets humans".

La resposta de Polònia

Per la seva part, el primer ministre polonès ha recriminat a Brussel·les que li faci "xantatge" amb els fons europeus. "No ens intimidarem, volem diàleg", ha dit Morawiecki en una compareixença al Parlament Europeu per donar explicacions sobre la sentència del Tribunal Constitucional polonès.

Mateusz Morawiecki primer minsitro polonia EFE

El primer ministre de Polònia / EFE

Morawiecki ha acusat la Comissió Europea d'"atacar" el seu govern de "forma parcial i injusta". "Les regles del joc han de ser les mateixes per a tothom", ha contestat a Von der Leyen.

 

Foto principal: La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen / EFE