Avui han començat les tasques d'exhumació de fins a 77 republicans enterrats a la basílica del Valle de los Caídos. La gran majoria d'aquestes persones van ser afusellades per les tropes franquistes i ara seran exhumades del monument a partir de les peticions de les seves famílies al govern espanyol. 

Així ho ha anunciat el ministeri de Presidència a través de la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica i de Patrimoni Nacional, que s'encarrega de dirigir el recinte. Segons s'ha explicat des del govern espanyol es tracta d'un procediment laboriós organitzat en tres fases. Avui s'ha donat el tret de sortida a primera, començant a instal·lar la infraestructura de bastides i acordonant la capella del Sant Sepulcre de la basílica. 

Després, els tècnics hauran d'assegurar l'accés a les criptes perquè es puguin portar a terme les tasques de localització i identificació de les restes. Finalment, la Secretaria ha explicat que es dignificaran els columbaris, on actualment s'amunteguen caixes d'ossos arribats d'arreu d'Espanya. Per fer-ho, es col·locaran els cossos a taüts i es netejarà l'àrea. 

Sense garanties 

Tot i que des del govern espanyol asseguren que es dedicaran tots els mitjans i experts possibles a aquesta tasca, reconeixen que no serà fàcil portar-la a terme. Segons Presidència, aquest procés, aprovat per Patrimoni Nacional, és el "més complex" dels que s'han dut a terme i s'allargarà en el temps a causa de l’estat de les criptes

A més, també han avisat que res no garanteix a les famílies que finalment es puguin trobar els cossos "Més de setanta anys després dels trasllats, les dificultats tècniques són molt grans", ha advertit el secretari d'Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, puntualitzant que entrar a les criptes no implica que es trobin els cossos. 

Primera exhumació 

Amb tot, però, aquesta no és la primera exhumació pels republicans enterrats al Valle de los Caídos. El 1959 van ser trets de fosses comunes i enterraments irregulars per una ordre cursada pel govern de Franco. Tot i que durant la transició ja es van desenterrar alguns cossos a partir d'iniciatives particulars, aquests 77 cossos seran els primers exhumats en el procés de resignificació del Valle de los Caídos, ideada pel govern espanyol i que forma part de la Llei de Memòria Democràtica, que després de ser aprovada pel Consell de Ministres ara es troba en tràmit parlamentari entre fortes crítiques de l'oposició.

A la imatge principal, el Valle de los Caídos / Efe