Vius fora de Catalunya? Estaràs a l'estranger el diumenge 28 de maig de 2023, tot coincidint amb la celebració de les eleccions municipals? Si estàs empadronat a l'Estat espanyol o estàs registrat com a resident a l'estranger en l'oficina consular, això és tot el que has de saber per poder votar des de l'estranger. Tal com indica la Generalitat de Catalunya al seu web oficial, hi ha tres escenaris possibles per als catalans que es trobin a l'exterior i, per a ells, diferents maneres de poder exercir el dret a vot. A més, enguany cal tenir en compte alguns canvis i novetats, com ara l'eliminació del vot pregat-- que suposa que no s'ha de sol·licitar dies abans per poder votar-- la descàrrega de les paperetes de manera telemàtica i l'ampliació del termini per a dipositar el vot en l'Oficina Consular.

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

📩 Vot per correu a les eleccions municipals 2023: terminis i tot el que has de saber
 

Votar a les eleccions municipals 2023 si vius permanentment a l'estranger

En primer lloc, hi ha els ciutadans que resideixen de manera permanent a l'estranger que estan donats d'alta als consolats espanyols i, per tant, que consten inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). Aquestes persones no poden votar a les municipals, però sí que ho podran fer en les generals i autonòmiques que també se celebren enguany. Si el ciutadà resident a l'exterior està inscrit en el cens electoral, llavors li arribarà la papereta a la seva residència de l'estranger, tot i que també la podrà imprimir telemàticament. Per trametre el vot, el podrà enviar per correu a l'oficina consular pertinent o el podrà dipositar físicament al consolat entre el vuitè i el tercer dia anterior a les eleccions.

En el cas que el ciutadà CERA es trobi momentàniament a Catalunya, podrà sol·licitar el vot anticipat per correu. Aquesta modalitat de votació es podrà demanar a partir del dia que el rei Felip VI firmi el decret de convocatòria d'eleccions. Prèviament, el dia 28 de març, el Consell de Ministres aprovarà la convocatòria i la farà arribat al monarca que, previsiblement, la signarà el dia 3 d'abril. Així doncs, a partir del pròxim 3 d'abril els ciutadans ja poden demanar el vot per correu i el podran tramitar fins 10 dies abans de la celebració dels comicis, per tant, fins al 18 de maig.

Vot per a residents temporalment a l'exterior a les eleccions municipals 2023

Les persones que visquin temporalment a l'exterior o que s'hi trobin momentàniament enmig del procés electoral, però que mantenen l'empadronament a Catalunya, poden participar en tots els comicis, tot i que ho han de sol·licitar prèviament. L'imprès de sol·licitud es facilitarà pels consolats i les ambaixades en el moment de la convocatòria d'eleccions, així com al web que el Ministeri de l'Interior espanyol habiliti.

L'elector haurà d'estar inscrit en el Registre de Matrícula Consular com a no resident. Tots dos tràmits (sol·licitud i inscripció) poden fer-se a la vegada. Un cop proclamades les candidatures i finalitzat el termini de recursos, l'Oficina del Cens Electoral li enviarà tota la documentació necessària per poder votar i podrà trametre el vot per correu certificat a la seva mesa electoral. Serà indispensable que consti clarament en el sobre un mata-segells o altra inscripció oficial que certifiqui que el vot s'ha remès en el termini previst, indica el web de la Generalitat.

Vot anticipat per correu a les eleccions municipals 2023

En el cas que només hagis de ser fora uns dies, l'opció més fàcil és el vot anticipat per correu. L'interessat a votar anticipadament per correu s'haurà d'adreçar a qualsevol oficina de correus per tal d’obtenir l'imprès de sol·licitud de vot que haurà de lliurar a la mateixa oficina, junt amb el DNI original. Un cop presentada la sol·licitud, els serveis de correus en notifiquen la presentació a l'Oficina del Cens Electoral, que procedeix a fer l'anotació a les llistes del cens electoral, de tal manera que el sol·licitant perd el dret de vot presencial el dia de les eleccions.

L'Oficina del Cens Electoral envia la documentació electoral corresponent per correu certificat al domicili indicat per l'interessat. Un cop rebuda la documentació, es triarà una papereta de votació per a cada procés en què hagis decidit votar i caldrà introduir-la al sobre de votació corresponent. Introdueix el sobre o sobres de votació i el certificat d'inscripció al cens al sobre on està escrita la direcció de la teva mesa electoral. Un cop estigui tot preparat, el votant haurà d'anar a l'oficina de Correus i l'enviarà per correu certificat fins 4 dies abans de la jornada electoral. Aquest enviament és gratuït.