El Col·legi de Psicologia de Catalunya ha donat de baixa 82 professionals que es van adherir a la campanya de desobediència civil #NovullpagarConsejo, que es va posar en marxa el gener del 2018 en protesta per la repressió de l’1-O i que consistia a no pagar la quota que el col·legi els cobra i que es destina al Consejo General de la Psicologia de España.

La campanya #NovullpagarConsejo ha denunciat que la decisió del col·legi de donar de baixa els psicòlegs que s’han adherit a la proposta els ha deixat en una situació d’indefensió, ja que la llei imposa la col·legiació obligatòria, de manera que s’han vist obligats a “regularitzar immediatament la situació, per evitar l’acomiadament laboral o la inhabilitació professional”.

Els impulsors de la campanya han lamentat que el Col·legi hagi fet una interpretació restrictiva dels estatuts aplicant una mesura tan extrema com la baixa, quan tots els afectats tenien al dia el pagament de la quota. Denuncien, igualment, que se’ls hagi negat el dret a ser considerat objectors de consciència. “Se'ns ha tractat de morosos, tot i haver abonat la totalitat dels imports destinats al Col·legi català”, asseguren.

Els professionals que s’han adherit a la campanya sostenen que el Col·legi “actua amb biaix polític: rere una façana de neutralitat, ha adoptat un rol de participant i guardià de l'ordre constitucional del règim del 78, defensant amb vehemència una llei obsoleta com és la llei de Col·legis Professionals del 1974, que contravé la normativa europea”.

Igualment denuncien que el Col·legi “ha estat incapaç d'implicar-se en la defensa dels Drets Humans a Catalunya, per exemple, emparant iniciatives de suport psicològic als represaliats, o denunciant la violència institucional sistemàtica de què està sent objecte la ciutadania catalana.”