Els darrers sondejos continuen mostrant un triple empat entre les principals candidatures. Les eleccions municipals 2023, que se celebren el pròxim 28 de maig, es preveuen renyides, i així ho constata la darrera enquesta, publicada aquest diumenge. L'alcaldable del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, guanyaria els comicis frec a frec amb l'exalcalde Xavier Trias, segons un estudi demoscòpic de Rac1 i La Vanguàrdia. Els dos aspirants obtindrien deu regidors cadascun, amb un 22% i un 21,6% dels vots respectivament, i tindrien l'actual alcaldessa i candidata de BComú, Ada Colau, trepitjant-los els talons amb nou regidors i el 19,5% de suports.

🗓️ Calendario de las elecciones municipales 2023 en Catalunya, toda la lista

📝 Candidatos a las elecciones municipales 2023 en Barcelona: toda la lista

Aquest sondeig també mostra una tendència que s'ha anat constatant al llarg de les darreres setmanes: ERC perd pistonada. Si els republicans van guanyar les eleccions del 2019 amb més del 21% dels vots, la formació que encapçala l'alcaldable Ernest Maragall a Barcelona perdria gairebé la meitat de suports i només s'emportaria cinc regidors. Just per darrere, vindria la ultradreta de Vox, formació que entraria amb força a l'Ajuntament de la capital catalana amb un 8,8% de vots i quatre regidors. El PP tancaria la llista de formacions amb representació, amb un 7,6% de suport popular i tres representants a la institució municipal.

Totes dues formacions espanyolistes aconseguirien superar la cobdiciada barrera del 5%, un repte obligatori per obtenir representació. En canvi, no tindrien tanta sort Cs i Valents. Són les dues formacions sorgides de la divisió en la candidatura que fa quatre anys va encapçalar Manuel Valls, sota el nom de Barcelona pel Canvi. Així, els taronges continuarien en la seva via ràpida cap a l'extinció, mentre que els d'Eva Parera es quedarien lluny del seu objectiu declarat d'aglutinar el vot constitucionalista. Tampoc hi hauria bones notícies per la CUP, que es quedaria fora del consistori.

El paper dels indecisos, clau

L'enquesta també inclou un element clau: la perspectiva d'una baixa participació, que rondaria el 54%, 12 punts per sota del 2019. En aquest context, els electors indecisos es converteixen, encara més, en un col·lectiu clau a l'hora de guanyar les eleccions, especialment quan es té en compte la proximitat entre els candidats capdavanters. Ara mateix es calcula que hi ha un 30% d'indecisos, és a dir, 185.000 electors que aniran a votar perquè encara no saben per qui ho faran. La majoria d'aquests es defineixen com a persones d'esquerra i centre-esquerra, si bé Xavier Trias acapara el suport del col·lectiu: un 29% vol el candidat de Junts com a futur alcalde, molt per davant del 6% que vol Maragall i del 5% que vol Colau i Collboni.