L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha vulnerat el pla de promoció del català de Barcelona que l’ajuntament de la ciutat va presentar el passat mes de febrer. Així ho ha denunciat Plataforma per la Llengua en referència al vídeo que s’ha difós a través de TikTok en el qual l’alcaldessa apareix amb un influencer pakistanès Rustem Iqbal, a la seva botiga del carrer Girona. Més enllà de la posada en escena, el vídeo aixeca crítiques per l’ús del castellà per dirigir-se al venedor, un fet que contravé les recomanacions del mateix ajuntament de la ciutat, que per promoure la llengua catalana ha demanat a la ciutadania que en l’àmbit del comerç es faci servir el català en les primeres interaccions.

 

 

El vídeo amb el tiktoker pakistanès suposa una vulneració flagrant de les recomanacions que el mateix consistori va posar sobre la taula fa uns mesos per tal de frenar el retrocés del català a la ciutat. En concret, i com s’ha encarregat de destacar Plataforma per la Llengua en una piulada a Twitter, el consistori demanava en el document “Les 68 accions per promoure l’ús del català”, que es fes del català “la llengua per defecte en les intervencions de l’alcaldessa”, que es fomentés “el català als comerços en les primeres interaccions” i també que es fomentés “la identificació dels barcelonins amb el català com a llengua de la ciutat”.

Colau passa de les recomanacions del seu propi pla sobre el català

El vídeo de l’alcaldessa Colau passa d’aquestes tres recomanacions que figuren en el pla de l’ajuntament i directament es dirigeix al comerciant pakistanès en castellà. És amb aquesta llengua que l’alcaldessa es dirigeix als seguidors de l’influencer per enviar-los un missatge de felicitació pel Ramadà.

A través de Twitter, Plataforma per la Llengua ha expressat la seva sorpresa pel vídeo, tenint en compte que l’ajuntament “va anunciar als quatre vents” les 68 accions per promoure el català el febrer passat. Així doncs, l’entitat reclama a Colau que “respecti el pla i exerceixi de referent lingüístic, fent servir el català al comerç... i arreu!”

El vídeo ja acumula gairebé 1 milió de reproduccions i per als compradors és habitual veure aquesta mena de vídeos en el compte de Tiktok de l'influencer. Segons ha explicat Rustem a El País, el passat 15 de març va rebre un missatge de l'equip de l'alcaldessa on li proposaven fer un vídeo amb ella. "No vaig dubtar ni un segon. Clar que vull fer un vídeo amb l'alcaldessa, em va fer moltíssima il·lusió", va afirmar.