Ada Colau ha assegurat que Barcelona posarà "totes les facilitats per participar en el que sigui, sigui l'1-O una mobilització a favor del dret a decidir o si s'aconsegueix fer un referèndum efectiu". L'alcaldessa ha expressat aquest dilluns la seva "predisposició" a votar l'1 d'octubre, tot i que ha expressat els seus "dubtes" sobre si aquesta convocatòria serà un referèndum efectiu. Durant la presentació de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, Colau ha assegurat que Barcelona posarà "totes les facilitats".

"Com tots els ajuntaments del país, tots estem predisposats a facilitar la participació ciutadana", ha afegit, tot i que ha recordat que encara no hi ha cap convocatòria ni cap requeriment formal per part del Govern. L'alcaldessa ha aprofitat per demanar "respecte" als independentistes per les posicions que està plantejant Catalunya en Comú.

"Si hi ha una mobilització a Barcelona, hi haurà totes les facilitats perquè aquesta mobilització es produeixi amb el màxim d'èxit possible, com hem fet sempre, amb les Diades o amb el 9-N". Així ha respost Colau en preguntar-li si l'Ajuntament facilitaria la celebració de l'1-O, però no ha concretat si cedirà locals o donarà algun tipus d'instrucció als funcionaris municipals. Tot i que ha insistit que encara no hi ha cap convocatòria al respecte, ha subratllat que "es posaran totes les facilitats per participar en el que sigui, sigui una mobilització o si s'aconsegueix fer un referèndum efectiu". 

En demanar-li si aniria a votar, ha remarcat que la seva predisposició ja ha estat "acreditada" en altres mobilitzacions, com per exemple amb el 9-N. "M'he mobilitzat en moltíssimes mobilitzacions, ningú té dubtes de la meva predisposició. Quan hi ha urnes la nostra predisposició està acreditada", ha argumentat. 

No aclareix què votarà

Ara bé, l'alcaldessa s'ha mostrat prudent a l'hora de definir el seu vot, a l'espera que hi hagi una convocatòria oficial. Pel que fa a les crítiques que està rebent el seu espai polític per la seva posició sobre l'1-O, ha fet una "crida" a la "corresponsabilització de tothom". "Tots ens hem d'esforçar per ser respectuosos, empàtics, escoltar les raons dels altres i buscar punts en comú per sobre de les diferències", ha opinat fent referència a l'endemà de l'1 d'octubre. Llavors, ha continuat dient que tots els sobiranistes de Catalunya hauran de continuar treballant plegats. 

En aquest sentit, ha assegurat que entén "perfectament" que hi hagi "molta gent independentista que està impacient i exasperada per l'immobilisme del PP", però ha advertit que si hi ha col·lectius que tenen dubtes els han de poder expressar "per millorar el que calgui i aconseguir fer el referèndum que Catalunya necessita". L'alcaldessa ha reclamat als responsables polítics "honestedat" i abordar els dubtes que puguin sorgir.

Al seu parer, és raonable que Catalunya en Comú hagi expressat dubtes sobre si el que s'està plantejant serà realment un referèndum efectiu i no una nova mobilització. Colau s'ha mostrat sorpresa pel fet que això pugui molestar, quan a més es tracta d'una opinió "provisional amb la informació disponible" ara mateix. Una posició, ha dit, que passa per donar "ple suport" a l'1 d'octubre.