"La qüestió no és si és pactat o no és pactat sinó que sigui efectiu". Així s'ha expressat aquest dimecres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre el referèndum d'independència en declaracions a TV3, on ha remarcat que el seu espai polític està esperant a veure quina proposta fa el Govern "perquè el referèndum sigui un referèndum i no una altra cosa".

En aquest sentit, ha remarcat que caldrà que interpel·li tothom, que obtingui el reconeixement internacional i també garantir la seguretat dels funcionaris. Utilitzant les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont d'“a fons i fins al final” amb el procés, Colau ha manifestat que l’espai dels comuns sempre han estat compromesos amb el referèndum. 

D'altra banda, Colau ha opinat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hauria de participar en la conferència de presidents del proper 17 de gener perquè, a parer seu, "s'ha d'anar a tots els espais de diàleg". 

Sobre la decisió que va ser anunciada per Puigdemont, de no tornar-se a presentar a la reelecció, Colau ha assegurat: “Els cops que he parlat amb Puigdemont m'ha semblat sincer quan diu que no es tornarà a presentar".

"No ens hem mogut"

Colau ha recordat que l'espai dels comuns sempre ha estat al costat del referèndum, i que són altres partits els que van plantejar unes eleccions plebiscitàries i ara tornen a aquesta idea. "Nosaltres no ens hem mogut", ha dit.

En tot cas, ha volgut ser prudent a l'espera de tenir una proposta del Govern que concreti com serà aquesta consulta per tal de ser realment un referèndum. "Es poden fer altres coses, però llavors no li diguem referèndum", ha demanat. "El Govern ha de posar sobre la taula què entén per referèndum, i quan ho posi sobre la taula, el nostre espai polític ho valorarà", ha dit.

L'alcaldessa ha remarcat que ella sempre defensarà la legitimitat de les institucions catalanes per convocar-lo, però ha afegit que, com a alcaldessa, està "obligada a garantir la seguretat dels funcionaris". 

En preguntar-li per la negativa de Carles Puigdemont a participar en la conferència de presidents, Colau ha remarcat que ella respecta el que cadascú decideixi, però ha opinat que "s'ha d'anar a tots els espais de diàleg", perquè això és el que demana la ciutadania. "Sense renunciar a res, qui té la responsabilitat institucional està obligat a parlar tant com calgui, encara que de vegades sembli que són hores perdudes, però tens l'obligació de fer tot el que estigui en les teves mans. Més enllà del teu orgull o del que pensa el teu partit, no estem en un moment que s'hagi de renunciar a espais de diàleg", ha considerat.

Colau no ha volgut posicionar-se sobre la pugna a Podem entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. Pel que fa al seu nou partit, ha explicat que han registrat diversos noms per precaució, però després seran els integrants de la nova formació els qui escullin. 

Sobre la seva baixa maternal, ha assegurat que segur que se l'agafarà, i ha reivindicat el dret a agafar-la sencera, tot i que no ha aclarit si ella ho farà. "Dependrà de com estigui jo i el nen", ha explicat. També ha apuntat que ella, per caràcter, no és de desconnectar del tot, i que quan va tenir el seu primer fill va continuar estant "molt activa". A això li ha sumat el fet que hi hagi tasques que com a alcaldessa no pot delegar.

La Model

Sobre el conveni signat dimarts entre Generalitat i Ajuntament que suposarà el tancament de les presons de Trinitat i Model, Colau ha destacat que aquest acord supera el protocol d'intencions subscrit per Xavier Trias i Artur Mas, i ha defensat que el consistori sí que ha fixat una data per fer la seva feina, l'any 2017, durant el qual ha de cedir els terrenys de la Zona Franca i també fer la tasca urbanística per tal que la Generalitat pugui a partir del 2018 construir les dues noves presons. També ha fixat l'inici de les obres a Trinitat per fer habitatges públics durant aquest mandat.

Pel que fa al protocol anterior, ha subratllat que es va fer "molt en el darrer moment, amb un cert electoralisme", i ha recordat que establia que l'Ajuntament finançava la construcció d'una presó, i això no és competència municipal.

"O posem ordre o anem al caos"

Colau ha avisat aquest dimecres que cal un acord sobre el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT). "O posem ordre o anem al caos", ha dit Colau, i ha remarcat que el govern municipal està intensificant les negociacions amb les forces d'esquerra, però també amb CiU i C's, per tal de votar el pla en el ple del proper 27 de gener.

Colau ha remarcat que hi ha consens polític, veïnal però també del sector sobre la necessitat de regular aquesta situació, però ha recordat que quan van plantejar la moratòria "tothom es va llançar" sobre Barcelona En Comú dient que "saturaria la ciutat". 

"Ningú per responsabilitat pot dir que no s'ha de fer aquest pla". A això s'agafa Colau per recordar a l'oposició la necessitat que el PEUAT tiri endavant en el proper ple. L'alcaldessa ha avisat que no aprovar aquest pla suposarà el "caos", i ha defensat la necessitat que la ciutat "sigui per viure". "El que no ens podem permetre és que la població se'n vagi expulsada de la ciutat perquè els allotjaments es destinin a ús turístic perquè això dóna més rendibilitat", ha opinat.