"Ara mateix no m'identifico ni amb el que significa el , perquè no soc independentista i amb els termes amb què s'està plantejant no m'hi identifico; però tampoc m'identifico amb el no, perquè vol dir immobilisme, mantenir l'statu quo i un Estat de les autonomies esgotat". Així s'ha expressat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en preguntar-li pel sentit del seu vot el proper 1 d'octubre.

En declaracions a Cuatro, també ha negat que ella estigui fent cap "mediació oficial" per acostar posicions entre Estat i Generalitat, tot i que sí que ha confirmat que està dialogant tant amb el Govern com també amb el delegat de l'executiu espanyol a Catalunya, Enric Millo. "No ens podem resignar que tot quedi en mans de la justícia i de fiscalia", ha indicat.

Colau ha insistit que la seva predisposició és a participar. Tot i que no creu que sigui el referèndum que Catalunya necessita, ha opinat que cal prendre-hi part "com a mobilització a favor del dret a decidir, per seguir plantejant que s'ha de fer aquest referèndum". 

Al seu parer, per tant, el sentit del vot és "quelcom secundari", perquè aquesta convocatòria "no representa les opcions que haurien d'estar sobre la taula i que hi serien" si el referèndum fos acordat i efectiu. "Llavors podríem estar plantejant com Catalunya aconsegueix més sobirania però al mateix temps mantenir una relació fraternal amb l'Estat", ha afegit.

Pel que fa als seus contactes amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Colau ha dit que no ha fet cap mediació oficial, sinó que ella "parla amb tothom", perquè creu que tothom ha de fer el màxim possible per "reconduir la situació" i recuperar el diàleg.