L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reiterat aquest diumenge que "hi ha molts altres dies a l'any per parlar de monarquia o república" i ha insistit que no es polititzi l'acte d'homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils el 17 d'agost.

"Em va causar vergonya per les víctimes. Totes les idees són legítimes, però en un moment així és una barbaritat que algú busqui polèmiques per treure rèdit polític. És moralment repugnant", ha afegit sobre l'ofrena floral de l'any passat amb la presència del monarca espanyol.

En una entrevista a El País, Colau ha reconegut que li va doldre "la guerra de banderes en la manifestació a la qual va assistir el Rei" després dels atemptats i ha subratllat que en el primer aniversari de l'atemptat tothom serà benvingut.

Felip VI

També ha demanat que hi hagi un paper discret de les institucions, ja que no s'ha de personalitzar ni en el rei Felip VI ni en ningú", ha remarcat l'edil, qui ha confessat que va plorar moltes vegades en aquells dies.

Colau ha lamentat l'"intent de polititzar l'atemptat" per part d'un alcalde del PP, amb una falsa polèmica, en les seves paraules, sobre les pilones i ha argumentat que ningú no els va demanar que els posessin a la Rambla.

En l'entrevista, l'alcaldessa ha reviscut aquells dies i ha explicat que en el moment de l'atac gihadista ella es trobava en una casa rural a prop de Ripoll juntament amb les seves germanes i el seu nadó de quatre mesos.

Rajoy i Millo

Així mateix, ha indicat que la primera persona amb qui va parlar va ser amb el president en l'exili, Carles Puigdemont, i la segona, l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que li va oferir la seva ajuda immediata.

L'alcaldessa ha relatat que a la nit també va rebre la trucada del llavors president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui li va traslladar "la voluntat de coordinar-se al màxim", i ha reconegut que la tensió institucional es va notar al principi.

Colau ha recordat que el delegat del govern espanyol, Enric Millo, va participar en les reunions conjuntes amb els comandaments policials, la Generalitat i l'Ajuntament, però ha assenyalat que va trucar a la Delegació de govern central perquè no fessin reunions paral·leles i "que hi hagués unitat pel bé de Barcelona".