Ada Colau i Laia Ortiz, en una compareixença /AB

Ada Colau ha presentat els seus primers pressupostos com a alcaldessa de Barcelona. Uns números, preparats per ser negociats, que augmenten la despesa total en un 6,2%, rebaixen els sous dels regidors, igualen la despesa en obres i serveis socials i sobretot, proven d'escapar de l'escomesa que Cristóbal Montoro fa sobre les finances municipals per poder aplicar les polítiques anunciades per Barcelona en Comú.

L'encarregat d'explicar els comptes ha estat el veritable cervell del govern municipal, el primer tinent d'alcalde Gerardo Pisarello, que aquest migdia davant la premsa ha venut el pressupost com un exemple de lluita contra "l'austeritat".

Comptat i debatut, els pressupostos s'enfilen a 2.708,6 milions, un 6,2% més que el pressupost del 2016, un augment de la despesa corrent del 5,5% i de la inversió del 5,9%.

Igualar obres i serveis socials

Un dels punts més destacats dels comptes és l'increment en 32,9 milions de la partida de serveis socials que arriba als 287,8 milions. Un augment que iguala de manera psicològica la despesa en obres que suma 288,2 milions d'euros.

Pisarello ha insistit en el canvi de xip quant a les inversions en obres a Barcelona, prioritzant les obres de serveis a les faraòniques. La divisa és clara fins al punt que el tinent d'alcalde ha posat en dubte la segona fase del túnel de Glòries entre el carrer Badajoz i la Rambla del Poblenou prevista per d'aquí a 2 anys. Ara bé, el número dos de Colau ha negat que la connexió del tramvia per la Diagonal sigui "faraònica".

Retallada de sous

Els números de Colau preveuen una reducció del 5,8% de les retribucions bàsiques dels òrgans de govern i del 4,7% en dietes de representació política. Això és, una retallada de 300.000 euros.

Esquivar  Hisenda

El pressupost de la capital catalana, però, té truc. Els comptes presenten l'execució en dues fases per fer front a les limitacions de la llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, la llei Montoro, i així poden aplicar en despesa 100 milions previstos de superàvit.

"Apliquem una mesura audaç, aprofitem la lletra de la llei per anar contra el seu esperit", ha assegurat Pisarello. El primer tinent d'alcalde s'ha mostrat convençut que aquesta estratègia no pot ser impugnada per frau per part del Ministeri.