L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut aquest matí els alcaldes que la fiscalia vol imputar per haver fet costat al referèndum. "És una vergonya", ha esclatat l'alcaldessa, que ha assegurat que l'acte convocat aquest migdia a la plaça de Sant Jaume servia per expressar la solidaritat amb els edils i demostrar que Catalunya és un sol poble.

Els responsables dels 712 consistoris imputats seguien la intervenció dins de l'Ajuntament, mentre a la plaça de Sant Jaume plena de gom a gom ressonaven els crits d'"independència".

Colau ha denunciat que s'assisteix a Catalunya a una situació "inaudita en democràcia", en què els alcaldes han estat "intimidats i amenaçats", només per comprometre's a permetre que els catalans es puguin expressar, per "un Estat que es dedica a intimidar i perseguir alcaldes, mitjans de comunicacions, impremtes,...".

"Estem aquí per mostrar solidaritat amb els alcaldes i per demostrar els punts en comú que tenim per damunt de les diferències, com és el compromís majoritari del conjunt de la població que defensa i reivindica el dret a decidir de Catalunya a través d'un referèndum, i perquè tenim en comú, per sobre de tot, la defensa d'un dels drets més fonamentals, com és la llibertat d'expressió", ha assegurat.

"L'Estat ha de saber que, per sobre de les nostres diferències, Catalunya és un sol poble. I els drets i les llibertats que tant han costat de conquerir i pel quals han arriscat la vida els nostres avis i els nostres pares el defensarem amb la unitat de la societat catalana. Ens trobaran units i unides. No esteu sols. Tots sou alcaldes i alcaldesses de Catalunya", ha assegurat després d'insistir que el país és plural i creu en la democràcia.

L'alcaldessa de la capital catalana ha recordat la carta que ahir va enviar juntament amb el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al president espanyol i al rei Felip VI, i ha insistit que "sempre és temps per al diàleg".

Després de Colau, han intervingut l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, i l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.

En acabar la recepció, el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras han travessat la plaça per acompanyar els alcaldes al palau de la Generalitat. Colau ha seguit l'escena des de l'entrada principa del consistori barceloní. L'alcaldessa no ha travessat la plaça.