L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'actual coordinador general dels comuns, Xavier Domènech, han presentat una proposta en ferm per liderar Catalunya en Comú de cara a les eleccions internes per renovar la direcció, entre el 29 de juny i el 2 de juliol. Les negociacions internes han acabat finalment amb un tàndem que ha deixat fora perfils propers a l'independentisme com el de la portaveu del grup parlamentari dels comuns, Elisenda Alamany.

El nom de la diputada de CatComú, pròxima a Domènech, s'havia perfilat per liderar l'espai, però alguns fonts apunten que no generava prou consens en altres sectors. El líder dels comuns havia encarregat bastir una llista transversal a Marc Parés, responsable de Programa dels comuns, però sectors propers a ICV i BComú van plantejar els noms de Candela López, exalcaldessa de Castelldefels (ICV), i Lucía Martín, diputada al Congrés per ECP, com a candidates a fer tàndem amb Domènech, segons fonts properes.

Segons han avançat diversos mitjans, la proposta de bicefàlia Domènech-Colau va sentenciar la polèmica interna aquest dilluns. Alamany s'ha descartat finalment per entrar a la nova executiva a partir de l'estiu.

Veus properes al líder de Podem asseguren alhora, però, que el tàndem Colau-Domènech no implica cap "veto" sinó que s'ha optat per dirigents de "consens". De fet, les mateixes fonts apunten que Domènech comptava amb Alamany per ser membre de l'executiva si en volia ser part, però la portaveu parlamentària dels comuns ha descartat presentar-se.

Fonts properes a la negociació expliquen que Alamany vol centrar-se a partir d'ara en la tasca de diputada i de portaveu del grup parlamentari, i apunten en aquest sentit que desvincular-se del nucli dur del partit no implica renunciar al Parlament. De fet afirmen que no s'ha qüestionat la portaveu de CatECP per seguir fent tàndem amb Domènech a la cambra catalana. 

Algunes fonts veuen, però, en la decisió de Colau i Domènech un pacte de partits. Així, el sector més sobiranista recela de dinàmiques de quotes i avisa que l'esperit fundacional dels comuns pretenia superar aquesta lògica. Altres veus però asseguren que el partit treballa més enllà de les sigles fundacionals –CatComú va néixer de l'impuls d'ICV, EUiA i BComú l'abril del 2017- i que volen fer de les municipals l'eina per consolidar-se.

Encara es treballa, i fins divendres, per polir la resta de la candidatura.