Un dia abans del ple del Parlament on la majoria sobiranista hauria de declarar formalment la independència, Ada Colau ha demanat al president Carles Puigdemont que abandoni la unilateralitat. En una declaració institucional extraordinària aquest dilluns, l'alcaldessa de Barcelona ha justificat que els resultats de l'1-O no  són un "aval" per una DUI. De la mateixa manera, ha exigit al president espanyol Mariano Rajoy que descarti l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, que només empitjoraria la situació.

Per una banda, Ada Colau ha interpel·lat Carles Puigdemont, a qui ha demanat que, malgrat el moment i els compromisos polítics del Govern, no es "precipiti". Una via unilateral, ha alertat, podria "posar en perill la cohesió social i les institucions catalanes". En aquest sentit, ha assegurat que "els resultats de l'1-O no poden ser un aval per proclamar la independència". En canvi, ha afegit, sí que poden servir per obrir "diàleg i mediació internacional". Ha sostingut ara és un moment de "gestos de distensió de les dues parts".

És per això que també s'ha dirigit a Mariano Rajoy, a qui ha exigit que actuï amb responsabilitat i escolti la ciutadania catalana. Segons Colau, això vol dir descartar l'aplicació de l'article 155, revertir la situació d'intervenció de les institucions catalanes i la retirada dels efectius de la policia espanyola arribats de tot l'Estat espanyol. "Per obrir un espai de diàleg cal recuperar la normalitat institucional", ha assenyalat.

L'alcaldessa de la capital catalana també ha tingut un missatge per al principal partit de l'oposició espanyola, al PSOE, a qui ha recordat que existeixen majories i vies parlamentàries per a trobar una sortida al conflicte democràtic. "Celebro que en els darrers dies hagin començat a parlar de diàleg. Ara calen fets, no paraules", ha dit.

Ada Colau ha fet una crida a abandonar "les trinxeres i el llenguatge bel·licista". Ha destacat que Catalunya i Espanya estan en la "crisi institucional més greu des del restabliment de la democràcia". Ha fet referència a totes les manifestacions que han tingut lloc durant els últims dies i setmanes, que no tenen "precedents" i mereixen ser escoltades.