"Els eslovens van decidir tirar endavant amb totes les conseqüències. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure lliures". Són les paraules de la discòrdia que estan servint a l'unionisme, però també als comuns, per atacar i desgastar a qui les va pronunciar, el president Quim Torra

El cap de l'executiu català va fer aquestes declaracions durant la presentació del Consell per la República que va tenir lloc aquest dissabte a Brussel·les i després d'una visita institucional de dos dies a Eslovènia. Les referències a la via eslovena, però, alguns sectors les han interpretat com un aval a la violència i ho consideren una "greu irresponsabilitat". 

Eslovènia va aconseguir la independència l'any 1991 després d'una declaració d'independència votada massivament a les urnes i una guerra de 10 dies. Iugoslàvia hi va enviar l'exèrcit després de la declaració, fet que va provocar desenes de morts. El referèndum havia tingut el suport del 95% dels vots, amb una participació del 93,2%.

Una de les primeres veus crítiques amb Torra per aquestes paraules va ser, com calia esperar, la de la líder de Cs, Inés Arrimadas. Després s'hi van afegir el líder del PP català, Alejandro Fernández, i el candidat a l'alcaldia de Barcelona pel PSC, Jaume Collboni. 

L'última ha estat l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau. Colau ha dit que les paraules de Torra són una "greu responsabilitat" i li ha demanat que "rectifiqui immediatament". "La cohesió social de Catalunya ha d’estar per sobre d’ocurrències i cortines de fum per tapar els problemes del Govern", ha afegit.

La líder els comuns al Parlament, Jéssica Albiach, hi ha ficat cullerada i ha demanat a ERC que aclareixi la seva posició pel que fa a les declaracions del seu soci. "El catalanisme només pot ser un moviment pacífic i de majories", ha dit.

La posició de Colau ha rebut les crítiques de l'independentisme. El diputat de JxCat Toni Morral, per exemple, l'ha acusat de fer "culpables" les víctimes en lloc dels "botxins". També l'exdiputat de JxSí Germà Bel ha afirmat que l'alcaldessa banalitza les paraules de Torra i ha tornat a demanar una llista única a la capital catalana per evitar una victòria de Colau.