Els governs d'Ada Colau han adjudicat, entre 2015 i 2022, un total de 412.267,04 euros a l’entitat Fil a l’Agulla, de la qual és sòcia la parella de Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Global, i al mateix temps regidor del districte de Sants-Montjuïc. La parella de Serra és Lídia Casanovas, sòcia de la cooperativa on treballa com a educadora. Casanovas també ha participat de forma activa en la campanya de Barcelona en Comú a les eleccions municipals, amb una militància activa que es fa visible a les xarxes socials.

Al llarg dels governs de Colau, entre 2015 i 2022, l’entitat Fil a l’Agulla ha rebut 412.267,04 euros, segons figura en el portal de Transparència de l’Ajuntament, a través de contractes públics i de subvencions. Entre 2015 i 2022, la cooperativa ha aconseguit 54 contractes per un import de 180.628,69 euros. La majoria d’aquests contractes són menors i s’han adjudicat a dit sense necessitat d’obrir un procediment de licitació amb competència d’altres empreses.

Pel que fa a subvencions, l’entitat n’ha rebut 21 per un valor de 231.638,35 euros. Es tracta de subvencions atorgades indiscriminadament, amb un import fins i tot superior als contractes públics adjudicats. Els contractes i subvencions a l’entitat de la parella de Marc Serra poden xocar amb l’article 8 del Codi Ètic de l’Ajuntament de Barcelona, i també incompleix el Codi Ètic de Barcelona en Comú.

Cal destacar el cas de Foment de Ciutat SA, empresa pública de la qual Marc Serra és administrador i vocal. Entre 2019 i 2020, aquesta empresa municipal ha adjudicat a Fil a l’Agulla dos contractes públics per valor de 13.500 euros i 2.400 euros, respectivament, representant una irregularitat manifesta per conflicte d’interessos. És també remarcable l’assignació de contractes i subvencions atorgades per la Gerència de Participació entre 2018 i 2019, quan Marc Serra era assessor d’aquesta àrea presidida per Jaume Asens, amb qui mantenen una manifesta amistat i a través del qual se signaven aquests procediments per finançar la cooperativa Fil a l’Agulla, de la qual la parella de Serra n’és sòcia. La cooperativa Fil a l’Agulla SCCL és una cooperativa que es dedica, segons la seva pàgina web, a aconseguir una democràcia profunda a través de tallers, formacions, estudis i cursos sobre protecció social.

Marc Serra té un sou de l’Ajuntament de Barcelona 84.532 euros anuals, però el Codi Ètic de Barcelona En Comú delimita la percepció d’ingressos nets mensuals en 2.291,03 euros per 14 pagues. A aquest concepte s’afegeixen complementàriament 600 euros per la responsabilitat de govern. La seva retribució salarial, quan exercia d’assessor de Jaume Asens, era de 51.298,94 euros anuals. Cal recordar l’historial judicial del regidor pel cas del fons Vauras en el qual Marc Serra i la regidora Lucía Martín han estat imputats per presumptes coaccions i prevaricació. L’àmbit de Participació de l’Ajuntament ja ha estat objecte de qüestionament per l’atorgament de contractes per part del govern Colau donat que el predecessor de Marc Serra, Fernando Pindado, excomissionat de Participació, va adjudicar nombrosos contractes a l’empresa de la seva dona, E1DOS Dinamització Social.

Amb l’entrada d’Ada Colau a l’Ajuntament, Serra ha acumulat diversos càrrecs durant els darrers set anys. Va ser assessor de la tercera tinença d'alcaldia del 2016 al 2019, sota la direcció de Jaume Asens. Per la vinculació de Serra amb organitzacions afins a Barcelona en Comú, com la PAH, l’Observatori DESC i Tanquem els CIE’s, va ser nomenat, a dit, assessor de la regidoria de Participació el febrer de 2018 a petició de Colau. També va exercir com a tècnic de projectes i jurista per a l’Observatori DESC durant els anys 2014 i 2016. L’any 2014, va codirigir el documental “Tarajal: desmontando a la impunidad en la Frontera Sur”, amb la productora Metromuster, plataforma que va defensar l’antisistema Rodrigo Lanza en el documental “Ciutat Morta”, la qual es va dissoldre entre acusacions de maltractament. En l’actualitat, és visible que Marc Serra forma part del nucli dur d’Ada Colau i d’En Comú Podem a Barcelona, participant en la seva defensa jurídica en diversos procediments judicials.

Per la seva part, fonts de l'Ajuntament de Barcelona han assegurat que Marc Serra "no ha intervingut de forma directa ni indirecta en l’atorgament de subvencions i contractes públics" a Fil a l’Agulla, ni des de la regidoria ni des del Consell d’Administració de Foment de Ciutat, afegint que només passen pel Consell "els contractes de més de 400.000 euros, i no és el cas". Per això, insisteixen que "totes les subvencions que ha rebut l’entitat han sigut per concurrència pública, i seguint els procediments reglats que marca la llei", per la qual cosa es rebutja que hi hagi hagut cap vulneració del codi ètic de l’Ajuntament de Barcelona ni el de Barcelona en Comú. D'altra banda, des de la cooperativa Fil a l'Agulla desmenteixen haver rebut cap benefici per part dels governs de Colau.