Una dotzena de moviments socials aplegats en la Coordinadora de Marees i Col·lectius de Lleida han fet públic aquest dissabte un manifest en el qual refermen el seu compromís amb el referèndum de l'1 d'octubre i exigeixen fer-ne efectius els resultats. També destaquen l'autoorganització dels veïns i veïnes que el van fer possible i demanen la retirada de les forces policials espanyoles de Catalunya. La presentació del posicionament s'ha fet a les portes del Casal de la Mercè de La Mariola, un dels set col·legis on l'1 d'octubre hi va haver càrregues policials, i el manifest l'ha llegit una de les veïnes agredides.

Els dotze col·lectius signants són Arran, Assemblea Llibertària de Lleida, Ateneu Cooperatiu La Baula, Casal Popular de Joves de Lleida, CGT Lleida, CNT Lleida, Endavant OSAN, Grup de Dones de Lleida, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca Lleida, Resisteix, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans a la UdL i Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans a Secundària.

La portaveu de la Coordinadora de Marees i Col·lectius de Lleida, Divina Melé, ha explicat que les entitats que en formen part es van reunir i van decidir fer un acte abans de dilluns, que és quan el president Puigdemont ha de respondre al govern espanyol si va declarar o no la independència. "Davant d'un cert desencís de la gent ens havíem de continuar mobilitzant abans de dilluns i deixar clar el nostre posicionament; és important que la gent continuï als carrers", ha afirmat.

El manifest recull que "l'1 d'octubre, 30.553 persones a Lleida van votar sí a la independència de Catalunya, un sí rotund que van donar 2.044.038 persones arreu del país a la creació de la República catalana. I aquests vots, aquest sí majoritari, no ens el poden furtar des de despatxos, ni des de partits polítics. És el sí que col·lectivament hem dipositat, un sí a construir la República que hem decidit tirar endavant".

Davant d'això, els col·lectius refermen tres punts. El primer és que "l'1 d'octubre Catalunya va votar en referèndum i va guanyar el sí a la independència del país". En segon lloc, insisteixen que "el referèndum va ser possible gràcies a l'autoorganització de les veïnes i veïns. Ningú pot prendre al poble el que ha lluitat i guanyat". Per últim, exigeixen "la retirada immediata de les forces policials espanyoles. La policia que l'1 d'octubre va assaltar brutalment set col·legis de la ciutat i encara ens assetja, només ha vingut a defensar l'oligarquia espanyola i catalana i vol a les classes populars submises i callades".