El reputat periodista d'investigació en espionatge, Fernado Rueda, va ser molt contundent quan Cristina Puig li va preguntar ahir al programa Preguntes Freqüents de TV3 per què el CNI no va trobar les urnes l'1 d'octubre: "Perquè eren molt dolents, els espies a vegades fracassen". I va carregar contra l'aleshores director del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol, Félix Sanz Roldán: "El problema és que, en un altre moment, haurien cessat el director del CNI, perquè va ser un gran desastre". Però, en comptes d'això, el van mantenir fins que va acabar la seva direcció i el juliol del 2019 va agafar el relleu Paz Esteban López.

Roldán depenia de Mariano Rajoy, al capdavant de Presidència, però, posteriorment, la intel·ligència espanyola va tornar a estar subordinada al Ministeri de Defensa. Durant l'època de l'1 d'octubre del 2017, Rueda apunta a l'aleshores vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, com la principal responsable de la coordinació amb el CNI: "Soraya deia a alguns periodistes que estiguessin tranquils perquè el CNI ho tenia tot controlat, imagina't el seu disgust". 

 

Rueda també va explicar que, sobretot en aquella època, una de les feines que duu a terme el CNI és "la d'espiar, i ho fa des de molt abans, amb l'inici del procés". I, per altra banda, "actuar com a agent d'influència, buscant gent que, davant el grup que estava a favor de la independència, cridés a mobilitzar els que estaven en contra de la independència o a favor de mantenir unides Espanya i Catalunya".

I com es fa tot això? Segons aquest especialista, amb intervencions en conferències i parlant en els mitjans de comunicació, i conclou que això "és típic" dels serveis secrets. Pel que fa al finançament d'aquestes campanyes, Rueda defensa que "a vegades es treuen de fons reservats i d'altres no".