L'economista i professor universitari Xavier Sala-i-Martin ha destacat el "ridícul monumental" del ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, durant l'entrevista que va concedir aquest dimarts a la televisió pública britànica, la BBC.

Sala-i-Martin ha considerat "macarròniques" les respostes del ministre, i ha convidat a tots els seus seguidors a les xarxes que es mirin l'entrevista, tant si parlen anglès com si no el parlen.

Als que no parlen l'anglès, idioma en què es desenvolupa l'entrevista, Sala-i-Martin els recomana posar atenció al llenguatge corporal de Borrell, ja que durant la conversa es mostra realment molt nerviós, amb signes indicatius com canviar la posició diverses vegades, movent molt els seus papers i sobretot suant. Tots aquests ítems del llenguatge corporal junts mostren l'enorme incomoditat en què es va trobar el ministre Borrell.

Per contra, pels que dominen l'anglès, l'economista destaca les cares de l'entrevistador quan Borrell intenta argumentar que Torra no és el president de tots els catalans, sinó tans sols d'una part. Sala-i-Martin creu que l'entrevistador se'l mira "com si fos un nen petit que no sap argumentar".

Els catalans, més escocesos que kurds 

En una de les diferents respostes, Borrell assegura que el president de la Generalitat, Quim Torra, vol que els catalans semblin kurds o kosovars, dos moviments independentistes violents. Ràpidament, l'entrevistador li contesta, molt hàbilment, que, des de fora, els catalans no semblen violents, sinó que semblen escocesos, ja que només volen tenir "el dret a votar" el seu futur de forma lliure. 

 L'última petició

L'economista, per últim, demana que no sigui el president Torra qui concedeixi entrevistes a mitjans internacionals, com han demanat molts sectors de l'independentisme, sinó que s'hauria d'aconseguir que fos el ministre Borrell el que hauria de fer més entrevistes. De fet, Sala-i-Martin, destaca "que va molt bé" que a l'estranger tinguin una idea clara del que "passa de veritat a Catalunya". 

Sala-i-Martin també considera que el titular d'Exteriors espanyol "intenta fer les mateixes trampes" als mitjans estrangers que les que fa quan es posa a disposició de la premsa espanyola, però que davant d'un "periodista seriós" no sap com escapolir-se'n "i queda retratat".