Fa unes setmanes, el govern espanyol va anunciar que intentaria treure del Valle de los Caídos les restes del dictador feixista Francisco Franco per expiar, d'alguna manera, els crims franquistes de la Guerra Civil. El diari nord-americà The New York Times s'ha fet ressò de la discussió i ha publicat un reportatge al voltant del mausoleu franquista.

El diari destaca que "ningú no projecta una ombra més allargada sobre la política espanyola que Franco, fins i tot dècades després de la seva mort". En el text també es destaca que els conflictes sobre la dictadura s'estenen també a disputes com el nom de carrers o places associats al règim franquista.

Raphael Minder, el periodista que signa el reportatge, també destaca que el règim franquista és una "anomalia a Europa" ja que Espanya és l'únic estat que ha patit una un règim feixista i que té un monument dedicat al dictador, Francisco Franco, que va oprimir el país. En suport d'aquesta tesi, se cita Paul Preston, historiador i biògraf de Franco, que afirma l'excepcionalitat espanyola, ja que Alemanya no té un monument dedicat a Aldolf Hitler ni Itàlia a Benito Mussolini.

El text també explica que la gran majoria dels visitants del Valle de los Caídos són "devots de Franco que creuen que era un benefactor per a Espanya" i també carrega contra la presència de les restes del també feixista José Antonio Primo de Rivera, enterrat també al mausoleu i considerat "un màrtir pels seguidors de Franco".

En el reportatge també es para atenció en els 33.000 morts enterrats al mausoleu franquista, dels quals es destaquen els republicans que hi van ser dipositats per fer augmentar el nombre de persones que van morir "per Déu i per Espanya". A més, recorda que aquest any s'han exhumat quatre cossos a petició dels familiars per enterrar-los, i que això podria aplanar el camí per retirar-ne molts més.