El politòleg Albano-Dante Fachin ha clavat una cleca dialèctica al dirigent de Podemos Pablo Echenique després que aquest hagi lamentat que la mesa del Congrés ha rebutjat investigar les targetes black de la família reial espanyola, amb els vots del PSOE, PP i Vox. Fachin li ha recordat que Podemos forma part del govern espanyol, amb el PSOE.

"M'informen que la mesa del Congrés acaba de rebutjar investigar les targetes black de la família reial, amb els vots del PSOE, PP i Vox, i sense cap argument jurídic que ho justifiqui, perquè els lletrats ens donen la raó. La nostra iniciativa és 100% constitucional", ha indicat Echenique.

"Per ploriquejar a Twitter no calia tenir la vicepresidència del Gobierno de España...", ha replicat Fachin, exdiputat dels comuns, recordant el càrrec que ostenta Pablo Iglesias al govern de coalició espanyol.

Aquest dimecres, ja per sisena vegada, els socialistes han tornat a ser clau a la mesa del Congrés perquè aquesta rebutgi la comissió d'investigació sobre les targetes opaques del rei emèrit Joan Carles I. I aquesta vegada ho ha fet malgrat que els lletrats hi havien donat el vistiplau per primer cop, en ser fets no protegits per la inviolabilitat constitucional. Els socialistes han unit novament els seus vots als del PP i Vox per a tombar la petició registrada per Podemos i els independentistes.

Fins ara, els lletrats de la cambra baixa s'havien oposat reiteradament a les peticions de comissió d'investigació de la monarquia al·legant la inviolabilitat constitucional que protegeix el monarca durant el seu regnat. Fins a cinc cops havia estat rebutjat per la Mesa. Però la nova comissió tenia a veure amb les targetes black de la família reial que va utilitzar el rei emèrit després de la seva abdicació. La iniciativa no demanava investigar directament la Casa Reial, sinó l'ús d'aquestes targetes opaques. Davant d'això, els serveis jurídics no s'hi han oposat.

Però sí que ho ha fet el PSOE, deixant Podemos sol a la Mesa. Des del grup socialista argumenten que hi han votat en contra perquè el Congrés dels Diputats té unes funcions delimitades, i entre aquestes no s'hi troba la de controlar el cap de l'Estat, com ha assegurat reiteradament el Tribunal Constitucional. A més a més, recorden, la qüestió està "judicialitzada".

Aquest nou episodi ha tornat a fer aflorar les diferències i tensions entre els socis del govern de coalició. En una entrevista aquest matí, la ministra socialista de Defensa, Margarita Robles, ha recordat a Podemos que l'Executiu defensa la monarquia i que no estan per desestabilitzar les institucions. Li ha respost, des de Twitter, Ione Belarra, secretària d'Estat d'Agenda 2030 i mà dreta d'Iglesias al Ministeri. "Que el Congrés investigui, com han reconegut els seus lletrats que pot fer, les activitats presumptament il·legals de Joan Carles és precisament defensar les institucions", ha assegurat Belarra. I ha llançat un nou dard contra Robles: "Protegir els privilegis i alinear-se amb la dreta i els ultres una vegada més és decebedor".