La universitat catalana es posiciona davant la situació que viu el país. Aquest mateix dilluns, el claustre de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha aprovat que el pati central de l’edifici Jaume I passi a anomenar-se “plaça de l’1 d’octubre”. Per altra banda, el claustre de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha signat un manifest “en defensa dels drets civils a Catalunya i Espanya”.

El document signat pels professors de la UPC denuncia que “la degradació de la situació dels drets civils a Catalunya i a l’Estat espanyol amenaça les bases de la convivència i la democràcia al nostre país”. En aquest sentit, consideren que la “involució democràtica” és “cada cop més evident”, i ho exemplifiquen amb les actuacions del Govern espanyol i la judicatura.

“Assistim a un conjunt d’accions dels poders de l’Estat que són impròpies d’un estat democràtic de dret”, afirma el manifest, que denuncia la presó cautelar amb “acusacions insostenibles” i la persecució d’aquells “que han decidit exiliar-se per evitar la mateixa sort”. Amb això, critiquen, s’ha impedit “la formació d’un govern legítim”.

 

Però el seu focus va més enllà de Catalunya, com el cas dels joves d’Altsasu “acusats de terrorisme a causa d’una baralla en un bar” o el dels cantants i usuaris de Twitter. “L’Estat intenta criminalitzar manifestacions de protesta ciutadana totalment pacífiques i, simultàniament, tolera que un periodista cridi a prendre com a ostatges ciutadans d’un estat europeu i a fer actes terroristes en el mateix país”, lamenten, en referència a Federico Jiménez Losantos.

“Davant de la gravetat d’aquesta situació, el silenci d’una institució com la UPC no és una opció”, defensen. I conclouen: “La recuperació de la convivència només és possible recuperant els usos democràtics i resolent en l’àmbit polític els problemes polítics”