La Yolanda s’ha portat com el cul”. Fonts de Podemos demostren en declaracions a ElNacional.cat que l’ambient està molt caldejat al partit. La vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz ha començat un nou projecte polític, que res no fa intuir que es converteixi en un nou partit: Sumar. Es tracta d’un moviment que irrita la formació creada per Pablo Iglesias que ara mateix capitaneja Ione Belarra, perquè va ser precisament Podemos qui va col·locar Díaz al govern espanyol com a ministra de Treball i com a vicepresidenta en substitució de Pablo Iglesias.

La ferida que arrossega Podemos es va fer evident fa una setmana, durant una performance anomenada ‘universitat de tardor’ que va servir per mostrar múscul, reivindicar la voluntat del partit d’anar amb força a les pròximes eleccions espanyoles, així com les autonòmiques; i, sobretot, per tirar dards enverinats cap a Yolanda Díaz. “Qui es pensa que li pot anar bé a una candidatura d’esquerres a les generals si a Podemos li va malament a les municipals i les autonòmiques? S’ha de ser estúpid; és clar que els partits són necessaris”, va arribar a etzibar Pablo Iglesias fa una setmana.

L’exsecretari general de Podemos responia d’aquesta manera a una de les idees que Yolanda Díaz ha anat repetint a tort i a dret des que va néixer Sumar: que els partits són “secundaris” dins del seu projecte. Una de les coses que més preocupen a Podemos -o que més utilitzen com a argument per frenar Díaz- és que un espai liderat únicament i exclusiva per ella podria posar fi a allò que ja s’ha consolidat a l’esquerra del PSOE.

Ho deia Iglesias en aquest acte de Podemos i ho ha dit també Juan Carlos Monedero en una entrevista a ElNacional.cat, en la qual assenyala que Díaz “corre el risc de convertir-se en la nova Izquierda Unida”, una pota del bipartidisme, i que si la vicepresidenta no és capaç d’unificar les esquerres, s’haurà demostrat de manera definitiva que va ser un error designar-la successora d’Iglesias. Les mateixes fonts de Podemos opinen a aquest diari que “Díaz s’ha apropat massa a Pedro Sánchez”. La mala maror és real. “Li agrada agradar massa”, assenyalen. 

Yolanda Díaz insisteix que Sumar no té aturador

La vicepresidenta Yolanda Díaz no va trigar gaire a respondre a les crítiques que va fer Podemos la setmana passada. En un acte a Pamplona per presentar la seva nova plataforma, va voler dir una cosa “a poc a poc i de manera clara”. “Sumar ja és imparable i no hi ha marxa enrere”, va bramar, a més de deixar ben clar que la ministra de Treball està decidida a “fer un pas endavant”. 

La resposta de Díaz no acaba aquí. En una entrevista a Navarra Televisión, la vicepresidenta va assegurar que no li deu “res a ningú”, en referència al càrrec que ostenta actualment. Però va retirar que té “agraïment per tothom que em va donar l’oportunitat de ser ministra”. “Mai no em veuran criticar ningú”, va afegir Yolanda Díaz.

El projecte de Sumar i Podemos

Sumar cou a Podemos, però concretament a Madrid. De fet, hi ha militants de Podemos repartits pel territori de l’estat espanyol que sí que han assistit a alguns actes de la nova plataforma de la vicepresidenta. Fins i tot hi ha comptes de Twitter de Podemos arreu del territori que s’han fet ressò d’actes de Yolanda Díaz. Però on xoca especialment és a Madrid. Díaz ha comptat, per exemple, amb el suport d’Ada Colau, Jéssica Albiach o Mònica Oltra, entre d’altres, en alguns dels seus actes. Caldrà veure si encara queda marge per a una entesa entre Díaz i Belarra per arribar a les properes eleccions generals sense que la sang hagi arribat al riu.