El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha afirmat que li sembla "bé" que el president de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), reclami "un concert a la basca". Tanmateix, ha criticat que els republicans ataquessin el concert basc "per reivindicar el que és seu", ha remarcat en un acte de presentació de candidats per les eleccions basques. Ortuzar ha aprofitat per criticar EH Bildu que, "com són els seus amics", estiguin "calladets". El president del PNB ha lamentat que el PNB hagi hagut d'"elevar la veu novament" aquesta setmana en defensa del Concert Econòmic basc, segons ha indicat, "atacat" aquesta vegada des d'un flanc "inesperat, la Generalitat de Catalunya que presideix Pere Aragonès, amb qui el candidat de Bildu es fa fotos somrient".

"Ara surten dient que volen un concert per a Catalunya com el basc però 'amb solidaritat' cap a les altres zones de l'Estat. Com si nosaltres no fóssim solidaris! Com si no paguéssim el 6,24%. Com si no aportéssim al Fons de Compensació Interterritorial", ha retret Ortuzar. El líder del PNB veu "cridaner" que "ara ERC es despengi demanant un Concert a la basca", cosa que li sembla "bé", però ha recordat quan el líder d'EH Bildu Arnaldo Otegi "anava a Catalunya durant el procés, es treia fotos amb ERC i ens retreia que el PNB s'havia muntat en una bicicleta estàtica, que no avançava, mentre que a Catalunya hi havia un procés sobiranista que a ells els encantava i anava vent en popa". Finalment, ha preguntat amb ironia: "Ara resulta que volen venir on nosaltres ja portem 45 anys. No serà que la bici del PNB no és estàtica sinó d'aquestes d'última generació?". 

Ortuzar carrega contra Bildu

Per altra banda, ha retret al candidat d'EH Bildu, Pello Otxandiano, que dijous afirmés "que defensarà a capa i espasa el Concert" quan "l'última vegada que es va reformar i es va confirmar el Concert Econòmic, Bildu es va abstenir al Congrés dels Diputats". "On eren llavors la capa i l'espasa?", ha qüestionat.  

En el marc d'aquest acte de presentació de candidat, el cap de llista del PNB per Àlaba, Joseba Díez Antxustegi, també ha intervingut i ha advertit que en els comicis de l'abril "no es tria entre passat i futur", sinó "un futur millor o un futur pitjor" i, en aquest sentit, ha assegurat que el PNB està "preparat per a donar a la societat basca un futur millor". El candidat alabès s'ha mostrat "orgullós" pel treball institucional desenvolupat pel PNB durant les últimes dècades d'en què ha pres "decisions difícils, arriscades, valentes i estratègiques" i, en general, ha "encertat".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!