El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat una resolució, aquest dimarts, amb la qual tanca la investigació respecte a l'exconsellera i europarlamentària de Junts, Clara Ponsatí, fet que la deixa a un pas de judici pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per haver impulsat l'1-O i el procés d'independència de Catalunya. El delicte de desobediència no implica penes de presó.

El magistrat de la causa del procés ha acordat la conclusió del sumari de Ponsatí, just l'endemà que ella tornés a Barcelona, fos detinguda pels Mossos d'Esquadra i li permetés declarar en un jutjat de guàrdia de la ciutat, i no ser conduïda fins a Madrid per fer el darrer tràmit processal.

El jutge Llarena ho va acordar el mateix dilluns en afirmar que si ordenava que la policia portés Ponsatí fins a la seu del Suprem, era una "extensió" de la seva manca de llibertat, fet excepcional perquè el delicte pel qual l'ha processat no implica presó.

 

Ball de delictes

En la resolució, el jutge instructor recorda que Clara Ponsatí va ser processada el març del 2018 pels delictes de rebel·lió i malversació de fons i que la seva situació ha estat sempre de "rebel·lia" vers el tribunal espanyol. El jutge Llarena va canviar els delictes imputables als exiliats amb la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans. En el cas de Ponsatí, va imputar-li el delicte de sedició, i li va retirar el de malversació de fons perquè el tribunal, presidit per Manuel Marchena, només va condemnar els consellers que van signar despeses per l'1-O.

Finalment, amb la derogació del delicte de sedició, per part del govern del PSOE i Podem, el magistrat va canviar el processament per a l'exconsellera de Junts i el va deixar en el delicte de desobediència, amb el qual es castiga amb multa i inhabilitació a càrrec públic. Amb aquest delicte que no implica presó, el magistrat del Suprem, el gener passat, va retirar les ordres de detenció internacional i europees vers Ponsatí i va mantenir l'ordre nacional, fins a la seva detenció i posada en llibertat, aquest dilluns. L'advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, ha presentat successius recursos contra el seu processament, que han estat rebutjats.

Judici al Suprem?

A més de tancar la instrucció, el jutge Llanera ha acordat d'enviar la causa de Clara Ponsatí a la sala penal del Tribunal Suprem, la qual decidirà quin tribunal ha de jutjar-la. Segurament, serà un tribunal del Suprem perquè Ponsatí és eurodiputada i el seu aforament pertany a l'alt tribunal espanyol, com els diputats del Congrés.

Si el Suprem canvia de parer, li tocaria un jutjat de Barcelona, que és on van passar els fets, i on els independentistes catalans han defensat que és el jutge predeterminat per la llei.