La consellera Clara Ponsatí ha estat escollida persona de l'any pel diari escocès The National. Aquest diari diu que no hi havia cap altra opció que escollir Ponsatí per aquest reconeixement, a causa de la seva "campanya extraordinària" per evitar l'extradició a Espanya.

El rotatiu escocès defineix Ponsatí com una persona "decidida i somrient" que va patir una situació terrible després de ser "una líder del referèndum", perquè haver estat consellera durant tres mesos "va convertir-la en un objectiu". El diari afegeix que Ponsatí, el president Carles Puigdemont i d'altres consellers van haver de fugir a l'exili, mentre que els consellers que es van quedar a Catalunya són a la presó.

Ponsatí ha agraït el reconeixement a través de les xarxes socials i ha recordat que no defallirà fins que no sigui lliure a la república catalana. Per la seva banda, el seu advocat, Ameer Anwar, ha afirmat que se sent "orgullós" de veure Ponsatí com la persona d'aquest 2018 a la portada del diari.

Actualment, Ponsatí viu a Escòcia, on exerceix de professora a la Universitat de Saint Andrews, des d'on va començar la seva defensa per evitar l'extradició amb una campanya de micromecenatge.