En la seva tornada a l'activitat després de les vacances, el Parlament de Catalunya s'ha sumat a la resta d'institucions que des del passat 20 d'agost, després del petó no consentit de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso, han condemnat l'actitud del president suspès de la Reial Federació Espanyola de Futbol a la final del Mundial i que han expressat el seu suport inequívoc a la futbolista. La cambra catalana, però, ha anat més enllà i ha exigit també la dimissió de Joan Soteras, president de la Federació Catalana de Futbol, que, tot i després haver censurat l'actitud de Rubiales i les seves paraules, el passat divendres va aplaudir el seu discurs a l'Assemblea Extraordinària de l'entitat, on es va negar a dimitir. Aquell dia, Soteras va considerar que les disculpes de Rubiales havien estat adequades. Fins ara, des del Govern, només havien demanat més contundència al president català i el passat dimarts, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, va assenyalar que ja no era la persona adient per presidir aquest ens, assegurant que no havia estat a l'altura. 

Tarannà caduc, patriarcal i masclista de Rubiales 

Aquest divendres, Aurora Madaula, secretaria de la Mesa, ha llegit una declaració que no ha comptat amb el suport unànime de la cambra. L'han signada PSC, ERC, Junts, En Comú Podem i la CUP, mentre que Cs, PPC i Vox han rebutjat fer-ho. En ella, el Parlament "considera" que tant Rubiales com la resta de representants de les institucions esportives que li han donat suport, posant el focus en Joan Soteras, "haurien de dimitir de les seves funcions". "Amb aquestes actituds masclistes no poden representar unes institucions esportives que han de tenir com a objectiu el combat de les violències masclistes", recull la declaració. En aquesta també queda clar que, pel Parlament, la petició de disculpes de Rubiales, "poc creïble i insuficient i la seva intervenció, durant la qual es va negar a dimitir, són una preocupant demostració d'un tarannà caduc, patriarcal i masclista present encara en algunes institucions esportives i en el conjunt de la societat que cal erradicar". 

En la declaració, el Parlament recorda la feina que s'ha fet a la cambra catalana en els últims anys per lluitar contra la violència contra les dones i avançar en la igualtat efectiva entre homes i dones, així com amb "mecanismes per fer front a conductes i actituds que provoquin situacions de violència masclista". Concretament, assenyala la llei de garanties de la llibertat sexual, vigent des del passat mes de setembre, on el consentiment de les dones es posa al centre, com també fa la llei espanyola del només sí és sí, molt polèmica pels seus efectes adversos, liderada per la ministra Irene Montero. Com ja han fet diferents institucions d'arreu de l'Estat des del passat 20 d'agost, el Parlament ha manifestat avui, d'aquesta manera, el seu suport a la jugadora Jennifer Hermoso davant els fets ocorreguts. En els últims dies, perfils propers a la ultradreta han intentat desacreditar el seu comunicat on va aclarir que el petó no havia estat consentit, desmentint Rubiales, amb un vídeo en el qual apareix juntament amb algunes companyes fent broma del petó.