L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha advertit el PSOE que s'oposaran frontalment a un possible recurs davant del Tribunal Constitucional contra la llei de regulació dels lloguers aprovada pel Parlament. 

Ho ha dit aquest dijous en una roda de premsa acompanyada de la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, després que sindicats i plataformes de llogaters hagin denunciat la possibilitat que els socialistes recorrin la llei catalana.

 

De moment, els equips del Ministeri d'Administracions Públiques, que dirigeix Miquel Iceta, continuen negociant amb el Govern de la Generalitat sense arribar un acord. Des d'Administracions Públiques aclareixen, però, que l'Executiu espanyol no valora el fons de la llei sinó si s'extralimita en les competències autonòmiques. 

"Aquesta era l'estratègia del PP quan sentia que atacaven els sectors privilegiats que representa. Em semblaria inconcebible que el PSOE fes el mateix. El que cal és aprovar una llei a nivell estatal i no tombar la catalana, que no ha donat cap problema sinó tot el contrari", ha defensat Colau. 

Preguntada sobre quan arribarà la llei d'habitatge espanyola, Belarra, que serà la substituta de Pablo Iglesias al capdavant de Podemos, ha volgut ser discreta. Tanmateix, sí que ha reconegut que les "negociacions són intenses" perquè "hi ha diferents posicions i per això ens estem retardant". En qualsevol cas, la ministra s'ha mostrat convençuda que la llei arribarà i respectarà allò estipulat en l'acord de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos. 

Indults i exili

Sobre els indults, Belarra no ha volgut revelar quan arribaran al Consell de Ministres però ha reivindicat que ja van tard perquè són necessaris perquè "fructifiqui el diàleg". Sobre els exiliats no ha volgut afegir res més del que ha dit aquest matí en una entrevista a Rac1 però ha tornat a defensar que cal acabar amb la judicialització del procés. 

Pel que fa a la taula de diàleg, Belarra també ha valorat que arriba tard però ha demanat prudència perquè "és el bon camí". En aquest sentit ha evitat reivindicar el referèndum com a solució i ha afirmat que totes les parts han de poder parlar de les propostes que creguin més "eficaces" per a la resolució del conflicte.

Barcelona, pionera en salut mental

El motiu de la visita de la ministra Belarra ha estat conèixer de primera mà tota la tasca que l'Ajuntament de Barcelona està fent en matèria de salut mental. La ministra i l'alcaldessa han visitat l’espai Konsulta’m del districte de Sants-Montjuic, servei de suport psicològic adreçat a adolescents i joves per detectar i atendre de forma preventiva el patiment psicològic i els problemes de salut mental del jovent.

"Si hi ha una ciutat pionera en l'atenció mental és Barcelona. Ha demostrat que quan es vol es poden fer coses molt ambicioses", ha lloat Belarra, reivindicant que el consistori hagi volgut oferir aquest servei ja des d'una fase de prevenció.

Tant Colau com Belarra han recordat el patiment dels infants i joves durant la pandèmia, no només pel confinament i les restriccions sinó també per la "criminalització" pel que fa a l'incompliment de les mesures. En aquest sentit, Belarra ha anunciat que el seu Ministeri posarà en marxa el pla 'Escuchar y acompañar' per radiografiar l'estat de salut mental dels infants d'arreu de l'Estat.

 

Imatge principal: la ministra Belarra i l'alcaldessa Colau en la trobada d'aquest dijous / Foto: @MSocialGob