El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha reiterat que no participa de les negociacions per formar un nou Govern. Des de la prudència que marquen les reunions a porta tancada, tampoc fuig d'estudi en constatar el que per ell ja veia com una realitat des de molt abans: "Sabia que els Mossos serien objecte polític d'unes negociacions i vaig dir 'això no pot ser' i més en l'època que estem vivint, per això vaig sortir a parlar el 18", en declaracions a TV3.

El conseller fa referència al passat 18 de febrer, després dels primers aldarulls i protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél i quan ja una noia havia perdut un ull presumptament per una bala de foam. Aleshores, Sàmper va “pregar” a la ciutadania que, malgrat “el cansament i les tensions per la Covid-19”, es mantingués “la pau social” i va remarcar “aïllar els violents", per poder seguir exercint drets fonamentals com el de protesta.

Malgrat tot, el conseller tanca files: "No estic a les negociacions però sé que s'estan portant d'una forma assenyada. No m'inquieta que la CUP digui que no vol ordre públic perquè sempre ho ha dit". I fa una crida a "revisar de forma urgent" els models però "no qüestionar-lo" sinó traslladar el debat al Parlament, "un cop estigui constituït".

Sobre la seva continuïtat, admet que no hi renunciarà: "Si em demanen seguir a Interior, li confesso que m'agradaria acabar els projectes. A disposar pel que faci falta".

Els protocols dels Mossos

Sàmper ha insistit en què els episodis viscuts al carrer en les protestes pro-Hasél "són violència" i ha respost als sectors empresarials com Foment del Treball que li demanen actuar "sense complexos" que "ja ho ha dit 15 o 16 vegades". El conseller ha remarcat que Interior intenta fer un paper "d'equilibri" entre empreses i manifestants i ha retret a Foment que "ells no són aquest equilibri".

A més, ha apuntat que la policia ha fet "la feina que ha de fer i l'ha fet bé" i ho demostra, segons creu, que ja fa tres dies que no hi ha manifestacions. Ara bé, marca dues premisses que des d'Interior volen destacar.

D'una banda, posar en valor la gravetat dels aldarulls viscuts a la comissaria de Vic: "Aquest atac marca un abans i un després, mai en democràcia hi havia hagut un atac així". I de l'altra, més transparència policial: "Cal obrir el protocol de rescabalament del dany. El gran gruix de com es fa la utilització del foam s'ha de fer públic".

Malgrat tot, no nega la major: "Només es pot prescindir d'ordre públic si es pot fer mediació, disposem d'un sistema molt bo i saludable. Aquests dies no hi ha hagut interlocutor". I ha recordat que el llançament de foam s'autoritza quan "la línia policial està en risc". 

Obertura de restriccions?

Sàmper, ha confiat que "l'aire" que es doni a alguns sectors amb l'actualització de restriccions "col·laborarà a distensionar la tensió social". També ha avançat que de moment no s'ha tancat cap mesura de cara a Setmana Santa però ha demanat "cautela". 

Els bars i restaurants podran obrir a partir d'aquest dilluns ininterrompudament des de dos quarts de vuit del matí fins a les cinc de la tarda a partir del 8 de març.