El Parlament no vigilarà els Comitès de Defensa de la República (CDR). El ple de la cambra ha rebutjat aquest divendres la moció presentada per Ciutadans, que, entre altres coses, demanava que el Govern retés comptes amb el Parlament per les accions dutes per aquestes organitzacions. La iniciativa només ha comptat amb el suport del PP. La resta de grups han carregat amb duresa contra el text, que han arribat a titllar de "Gran Germà".

En la moció sobre "la garantia de l’exercici dels drets fonamentals a l’espai públic", el partit d'Inés Arrimadas demanava que el Govern hagués de donar explicacions a la cambra sobre el desplegament de seguretat que fes el Departament d'Interior cada vegada que hi hagués una manifestació convocada pels CDR. Així mateix, també demanava que un cop acabada cada concentració, es detallés "les persones identificades en cada cas i el nombre de detencions". 

Per altra banda, Ciutadans també exigia la prohibició de les contramanifestacions o concentracions que "tinguin per finalitat evitar o impedir el dret de reunió i de manifestació", així com que hi hagi "lleialtat" amb la resta de cossos policials de l'Estat i administracions. 

“Estat d’excepció”

La diputada de JxCat, Anna Geli, ha retret a Ciutadans que la seva moció afecta drets com el de manifestació o expressió, i els ha preguntat si també volen limitar el dret de vaga. En nom d’ERC, la diputada Jenn Díaz ha defensat que els espais públics han de ser plurals, i no neutrals. Els ha acusat de voler “silenciar, matisar i anul·lar la Catalunya real”.

Un dels més crítics ha estat Joan Josep Nuet, de Catalunya en Comú Podem, que ha criticat la formació unionista per proposar “un verdader Gran Germà que només podria ser suportat constitucionalment sota la declaració d’un estat d’excepció”. La cupaire Natàlia Sànchez ha assenyalat la complicitat amb l’extrema dreta en la retirada de simbologia de l’espai públic.